Folkhögskoleutbildning

Allmänna kurser

Längd
1-4 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
1-4 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

augusti 2024

  • Klassrum
  • Stockholm

Om utbildningen

Allmän kurs – Behörighetsgivande kurser

På Allmänna kursen kan du:

  • komplettera dina gymnasiebetyg och få behörighet till högskola och yrkeshögskola
  • utveckla dig själv och komma igång med studier igen
  • få tillgång till en egen kvotgrupp när du söker till högskola och universitet

Vi vill:

  • ge allmänbildning om människan, samhället och naturen
  • ge en god grund för fortsatta studier
  • erbjuda en berikande samvaro med andra vuxenstuderande

Att studera allmänna kursen hos oss betyder att du studerar på heltid. Du läser alla ämnen som ingår i utbildningen och du ingår i en studiegrupp (klass). På detta sätt skiljer vi oss från Komvux där du kan välja enstaka kurser.

Om grundläggande behörighet – motsvarande gymnasieexamen

Du kan få grundläggande behörighet för högskolestudier eller yrkeshögskola genom att studera 1 – 3 år på allmän linje. Antalet år du behöver studera hos beror på vad du har med dig från tidigare skolor.

Du ”läser inte upp betyg” utan siktar på att uppnå en nivå motsvarande godkänt i de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religionskunskap och naturkunskap. Dina godkända kurser i kombinationen med din tid här på folkhögskolan ger dig behörighet för högre studier, både till yrkeshögskolan och till den teoretiska högskolan och universitet. På folkhögskola får du efter varje läsår ett studieomdöme satt. Detta studieomdöme används när du söker till vidare studier.

För mer information om Allmänna kurser, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Tre olika profiler

Från hösten 2023 kan du välja dessa profiler då du söker allmän kurs. Observera att vår gamla baskurs inte kommer att finnas kvar

Allmän kurs – Fokus

Allmän kurs – Fokus ger dig möjligheten att komma vidare med dina gymnasiestudier. Vi studerar matte, svenska och engelska nivågrupperat. Övriga allmänna ämnen läser vi tematiskt. 

På Allmän kurs – Fokus ägnar vi en del av den schemalagda tematiden åt studieteknik, skapa en trygg grupp, motivation och personlig utveckling. Vi blandar teori med skapande moment och fokuserar på de grundläggande behörigheterna.  Det finns möjlighet att välja om du vill läsa för en yrkeshögskolebehörighet eller satsa på full grundläggande högskolebehörighet. 

Du kan läsa på Allmän kurs – Fokus som ett första, andra eller tredje år på folkhögskolan.

Vem kan ansöka?
Du måste fylla lägst 18 år under 2023. Du behöver vara helt  klar med grundskolan.

Allmän kurs – Sikta mot högskolan

Allmän kurs – Sikta mot högskolan är en kurs för dig som har siktet inställt på att studera vidare på universitet och högskola. Du läser Allmän kurs med extra fokus på högskoleförberedande moment. 

Under tematimmarna på Allmän kurs – Sikta mot högskolanunder söker vi olika akademiska begrepp och uttryck. Du övar upp din förmåga att analysera och tänka kritiskt. Vi diskuterar kring och skriver vetenskapliga texter av olika slag. Du kommer att få studietekniska tips som gör det lättare för dig att klara högre studier. Vi gör också studiebesök och tar del av föreläsningar från olika akademiska institutioner. 

Vi studerar matematik, engelska och svenska nivågrupperat.

Du kan läsa in de gymnasiegemensamma ämnena och har möjlighet att nå grundläggande behörighet för högskolestudier. Studietiden är 1-2 år beroende på din studiebakgrund och dina mål. 

Vem kan ansöka?
Du måste fylla lägst 18 år under 2023. Du ska ha klarat minst ett år på gymnasium, folkhögskola eller komvux. 

Allmän kurs – Socialt arbete

Allmän kurs – Socialt arbete passar dig som är intresserad av människan i samhället. Kursen kan vara en bra förberedelse för vidare studier till socionom, socialpedagog, fritidsledare eller andra sociala yrken.

På Allmän kurs – Socialt arbete berör vi livsåskådningsfrågor och miljöfrågor samt har skapande verksamhet i våra temastudier. Undervisningen utgår från övergripande frågor som vi bearbetar med litteratur, i diskussioner och genom grupparbeten. Vi gör även studiebesök. 

Vi studerar matematik, engelska och svenska nivågrupperat.

Du kan läsa in de gymnasiegemensamma ämnena och har möjlighet att nå grundläggande behörighet för högskolestudier. Studietiden är 1-2 år beroende på din studiebakgrund och dina mål. 

Vem kan ansöka?
Du måste fylla lägst 18 år under 2023. Du ska ha klarat minst ett år på gymnasium, folkhögskola eller komvux eller ha jobbat heltid minst två år. 

Så ansöker du

Vem kan söka till allmän linje?

Allmän kurs är för alla som inte har en färdig gymnasieutbildning. Du kan vara i stort sett hur gammal som helst, men som yngst måste du fylla 18 år under året som utbildningen startar. Du som söker ska vara färdig med grundskolan.

Kostnader

Ingen kursavgift.
Materialavgift: 1150 kr/termin

Videoreportage

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Allmänna kurser

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 3,4

Baseras på 5 recensioner
Skriv en recension
4/5
Anonymt
30 sep 2021

Extremt bra och fina lärare som är tillmötesgående och hjälpsamma om du som elev har höga ambitioner så rekommenderar jag allmän kurs/skolan!

4/5
Anonymt
30 sep 2021

Extremt bra och fina lärare som är tillmötesgående och hjälpsamma om du som elev har höga ambitioner så rekommenderar jag allmän kurs/skolan!

1/5
Lydia
06 mar 2019
Värsta skolan jag någonsin har gått på.

Alltså, NEJ. Jag har aldrig mått så dåligt som jag gjorde när jag gick på den här skolan. Det bråkades och mobbning pågick hela tiden så pass ofta och mycket att flera elever i ...

Martin
14 jun 2019
Hej Lydia, tråkigt att läsa att din uppfattning av din skolgång var så här i efterha...
Visa mer
Skarpnäcks Folkhögskola
Fraktflygargatan 16
128 30 SKARPNÄCK

Skarpnäcks folkhögskola - En mötesplats för olika kulturer 

På skolan vill man se dig som den person du är. Du får möjlighet att utvecklas utifrån dina behov och ditt mål med studierna. Du kan skaffa dig kunskaper och färdigheter för att komma vidare i livet. På Skarpnäcks folkhögskola...

Läs mer om Skarpnäcks Folkhögskola och visa alla utbildningar.

Highlights