Visa plugga-utomlands.se som: Mobil

Studentums frågor och svar - Sida: 1

Studentums frågor och svar

Vi får in väldigt mycket frågor och vi försöker alltid besvara de frågor vi får in. Men ibland kan det ta tid för oss att svara. Nedan hittar du några av de vanligaste frågorna vi får in. Läs igenom dessa och se om frågan du har blir besvarad där. Du kan även göra en sökning på frågor som redan besvarats i vår sökruta. Du hittar sökrutan längre ned på sidan där du även kan skicka in din fråga.

Har du en fråga om en specifik skola eller utbildning?

Vi får ofta frågor om specifika utbildningar. Eftersom det inte är vi som håller i utbildningarna kan vi tyvärr oftast inte besvara dessa mer än med den information som redan finns tillgänglig här på Studentum.se. Har du fler frågor eller inte får tillräckligt med information? Gör en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig.

Har du frågor om en viss utbildning är studiemedelberättigad?

Ofta står det specificerat i utbildningspresentationen om utbildningen är studiemedelberättigad eller inte. Om det mot all förmodan inte gör det så kan du antingen kontakta utbildningsanordnaren direkt eller kontakta Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Saknar du behörighet eller vill du plugga upp dina betyg?

Om du vill plugga upp gymnasieämnen är det vuxenutbildningen i din hemkommun du ska kontakta (komvux). Be att få prata med en studie- och yrkesvägledare så får du stöd och hjälp med information och ansökan. Om du redan har läst en kurs som du vill höja betyget i så kan du göra en prövning. Kontakta Komvux i din kommun om du vill göra en prövning.

Har du en fråga om när en utbildning börjar eller när du kan söka den?

För majoriteten av högskole- och universitetsutbildningarna är det två starter per år, vanligtvis i januari och augusti. Ansökningsdatumen till dessa starter är 15 april och 15 oktober. Övriga utbildningstyper kan starta löpande under året såväl som ha fasta starter. Likadant med ansökningsdatum. Denna information finner du under utbildningsinformationen för respektive utbildning. Skulle den inte finnas där så kan du göra en intresseanmälan så tar skolan kontakt med dig. Du kan också höra av dig direkt till skolan som anordnar utbildningen.

Vill du veta om en distansutbildning alltid sker på distans?

Huruvida en distansutbildning sker helt på distans över nätet eller om det förekommer fysiska träffar varierar. Om upplägget på utbildningen inte är tydlig nog under utbildningsinformationen så kan du göra en intresseanmälan för utbildningen eller ta kontakt med skolan direkt.

Undrar du hur du ska gå tillväga för att plugga utomlands?

Om du bestämt dig för att börja studera utomlands kan du göra det antingen genom en svensk utlandsförmedlare som backar upp och hjälper dig genom hela antagningsprocessen. Eller så kan du även söka direkt till den skola du är intresserad av. Du kan läsa mer om hur det är att studera utomlands här.

Undrar du hur det ser ut med jobb efter en utbildning?

Tyvärr kan vi inte svara på denna fråga, men du kan finna svaren hos SCB, AMS och SACO.

Undrar du om en viss utbildning finns inom ditt närområde?

Vi får väldigt många frågor om en utbildning finns på en särskild ort. I vår söktjänst har du möjlighet att välja bland kategorier, orter och utbildningstyper. Du kan även söka fritt för att få ett mer specifikt resultat. På så sett kan du se om den utbildning du vill gå finns där du önskar. Hittar du den inte där så finns den tyvärr inte med i vår databas och vi kan tyvärr inte hjälpa dig.

Undrar du om dina poäng uppfyller en utbildnings behörighetskrav?

Vi får frågor från studenter som läst olika ämnen sedan tidigare och på så sätt har olika poängvärden. De undrar hur dessa kan tillgodoräknas etc. till en utbildning. Vi kan tyvärr inte ge ett direkt svar på detta och rekommenderar er därför att kontakta utbildningsanordnaren direkt för att få ett bättre svar eller en studie- och yrkesvägledare i din hemkommun.

Vill du veta om du är behörig med dina utländska gymnasiebetyg?

För att vara behörig till en eftergymnasial utbildning måste du ha en avslutad gymnasieutbildning som ger tillträde till högskolestudier. Det som krävs är att utbildningen är avslutad och att den ger tillträde till högskolestudier i utbildningslandet (= där du gick utbildningen). Du måste också kunna styrka kunskaper i svenska, engelska och matematik. Du behöver inte ha en färdig bedömning av ditt gymnasiebetyg när du anmäler dig till en universitetsutbildning, en bedömning görs i samband med antagningen. Är du ute i god tid, kan du låta Universitet- och högskolerådet, göra en förhandsbedömning av din utländska gymnasieutbildning. Annars görs bedömningen i samband med att du söker. Förhandsbedömning kan bara den få som är bosatt och folkbokförd i Sverige.

Vill du översätta dina betyg från ett annat land?

Har du betyg från ett annat land eller vill översätta dina svenska betyg ska du kontakta Universitet- och högskolerådet som kan hjälpa dig.

Bor du i ett annat land och vill läsa på Komvux i Sverige

Man behöver inte vara folkbokförd i Sverige för att få studera på Komvux, det räcker med att vara nordisk medborgare (Norge, Finland, Danmark, Färöarna, Island och Grönland). Om man är bosatt i något av de nordiska länderna kan man alltså plugga på vilken Komvux som helst i Sverige, oavsett folkbokföring. Till exempel kan svenskar som flyttat till Norge för att jobba utan hinder plugga Komvux på distans. Kontakta Vuxenutbildningen i någon av Sveriges kommuner om du vill läsa på Komvux från något av våra Nordiska länder.

Du som bor och är skriven i Sverige måste kontakta Vuxenutbildningen i din hemkommun om du vill läsa på Komvux. Du har inte rätt att välja vilken kommun du vill studera i.
Sök

Tråd
Antal frågor


Senaste frågorna


02 feb 2014
Vi har frågor om studier utomlands, vem kan vi prata med?
Hej!

Vi är väldigt intresserade av att studera en utbildning utomlands inom ekonomi eller träning/hälsa. Länderna som lockar oss är Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike, Australien och Nya Zeeland.

Vi har väldigt många frågor vilket är svårt att ta över mail och undrar om man kan träffa någon och prata om allt.

Mvh
Robin Naderi och Peiman Naderi

Svar:

Hej Robin och Peiman!

Tack för er fråga till oss på Studentum.se. Vi har tyvärr inga studie- och yrkesvägledare här på plats, vilken är någon jag skulle rekommendera er att prata med. Ett tips är att ta kontakt med en utlandsförmedlare av resor och prata med denna. Då kan ni få hjälp och rekommendationer. I högerkolumnen när ni söker på utbildningar/kategorier/orter står det vilken skola som bedriver respektive utbildning.

Lycka till!

Vänligen, Sofia
Informatör, Studentum

30 jan 2014
Jag vill plugga en träningsutbildning utomlands. Har ni några förslag?
Hej!
Det är så att jag kollar runt på olika "fitness" utbildningar. Jag skulle gärna vilja läsa och utföra kurser inom träning och gruppträning utomlands. Jag har svårt för att hitta något bra. Är det så att ni kan rekommendera något? Jag hade tänkt ca 6 månader.
Tack, Mvh
Anna

Svar:

Hej Anna!

Jag gjorde en sökning på kategorin Friskvård / Hälsa och fick fram 49 träffar på hälsoutbildningar utomlands. Kanske kan någon av dessa vara något för dig? Om du vill ha mer information är det bara att göra en intresseanmälan direkt från sidan så kommer den berörda skolan att kontakta dig/skicka mer information.

Lycka till!

Vänligen, Sofia
Informatör, Studentum

17 jul 2013
Vad finns det att välja på om jag vill studera i Schweiz?
Hej,

Jag är intresserad av att studera i Schweiz men har ingen tidigare högskoleutbildning utan bara en fullständig gymnasieutbildning och ett certifikat från en kurs i avancerad engelska i London. Vad finns det att välja på? Är öppen för både utbildningar och kurser!

Tack på förhand

Med vänlig hälsning,
Beatrice

Svar:

Hej Beatrice!

Om du vill studera i Schweiz finns det flera olika utbildningar att välja på. Du kan till exempel välja på yrkesutbildningar, Universitets- och högskoleutbildningar och språkresor.

Här kan du se vilka utbildningar du kan läsa mer om och vilka behörighetskraven är.

Lycka till!

Vänligen, Sofia Base
Informatör, Studentum