Universitets- & högskoleutbildning

Språk

Åbo Akademi, i Åbo
Längd
3-5 år
Utbildningstakt
Heltid
Längd
3-5 år
Utbildningstakt
Heltid
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

bokstavsbrickor utspridda på ett bord, några brickor formar ordet hello

Utbildningslinjen för språk

Utbildningslinjen för språk ger dig insikter i språkets kopplingar till människan, kulturen och samhället. Förutom att du tränar dina kommunikationsfärdigheter i tal och skrift och fördjupar dig i språkområdets kultur, litteratur och traditioner, får du också en bred teoretisk kunskap om vad språk är, hur det används i olika sammanhang samt hur det varierar och förändras. Du får alltså lära dig att närma dig språket vetenskapligt och analysera t.ex. språkliga strukturer, brukstexter och litterära texter, sociala och regionala talspråksvarieteter, språkliga förändringsprocesser, språkliga maktstrukturer och attityder samt kulturella och samhälleliga fenomen. Studierna ger dig också en förmåga att tänka självständigt, kritiskt och kreativt, vilket är nödvändigt i alla akademiska yrken.

Utbildningslinjen erbjuder studier i de främmande språken engelska, franska, ryska och tyska samt i de inhemska språken finska och svenska. Inom alla språkämnen har du möjlighet att välja mellan olika inriktningsalternativ: lärarutbildning, språk och ekonomi samt allmän inriktning.

Du som språkvetare i arbetslivet

Som utexaminerad kandidat eller magister i ett språkämne är du en efterfrågad expert inom många samhällssektorer och har en mängd olika yrkesalternativ att välja mellan. Lärare, forskare, översättare, journalist, bibliotekarie, informatör, språkvårdare, marknadsförare, planerare, exportrådgivare, projektledare, företagare, och försäljningschef är bara några exempel på yrken som våra utexaminerade har.

För mer information om Språk, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Om du vill studera ett språk ska du söka in till ett huvudämne vid utbildningslinjen för språk. Du kan söka in till huvudämnena engelska språket och litteraturen, finska språket, franska språket och litteraturen, ryska språket och litteraturen, svenska språket och tyska språket och litteraturen. Du söker direkt till det huvudämne som du är intresserad av för att avlägga kandidat- och magisterexamen.

Antagningsgrunder för utbildningslinjen för språk

Du har möjlighet att bli antagen till ett huvudämne inom utbildningslinjen på basis av något av följande:

  • finländsk studentexamen (eller IB-, EB- eller Reifeprüfung/DIA-examen)
  • urvalsprov
  • nordisk gymnasieexamen
  • avlagda studieprestationer vid ett öppet universitet (Öpuleden) eller
  • avlagda studieprestationer inom samma område (överflyttning)

Språkkrav

Åbo Akademi är ett svenskspråkigt universitet och alla som studerar inom våra svenskspråkiga utbildningar behöver ha tillräckliga kunskaper i svenska innan de inleder sina studier.

Mer information

Mer information om behörighet och ansökan hittar du på Åbos Akademis webbsida.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Språk

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Åbo Akademi
Domkyrkotorget 3
20500 Åbo

Åbo Akademi är ett stort universitet i liten förpackning!

Åbo Akademi har erbjudit Finlands bredaste urval av universitetsutbildning på svenska i redan över 100 år. Välj bland våra många huvudämnen och biämnen och skräddarsy din egen profil. Med stark studiegemenskap och nära kontakt mellan studerande och personal blir dina...

Läs mer om Åbo Akademi och visa alla utbildningar.

Highlights