Öka dina chanser att bli antagen till en läkarutbildning

Visste du att du kan bli antagen till läkarlinjen genom antagningsprov? Om du vill studera utomlands finns flera möjligheter för dig att bli läkare – utan toppbetyg! Läs mer om antagning läkarlinjen för ett antal europeiska skolor här.

Läkarstudenter under praktik

Att studera till läkare utomlands är en väg till yrket för många svenska studenter. Utländska lärosäten kan ha andra antagningsprocesser än i Sverige – här får du veta mer om hur de kan se ut och hur du kan maxa dina chanser att bli antagen.

Vill du ansöka till läkarprogrammet, men har inte toppbetygen som krävs? Det finns lösningar för dig som vill ha en bra utbildning utan att behöva ha skyhöga betyg. Inom EU finns många lärosäten som erbjuder läkarprogrammet för dig som kan tänka dig att studera utomlands.

Antagningskrav för läkarprogrammet utomlands

Så, hur kommer du in på en läkarutbildning utomlands? Många lärosäten som erbjuder läkarprogrammet, eller medicinskolor som de också kallas, har både betygskrav och antagningsprov. Betygskraven behöver inte inkludera alla kurser, utan fokuserar ofta på att du har bra betyg i de mest relevanta ämnena. Ett vanligt antagningskrav är:

  • högskolebehörighet + betyg C i Kemi och Biologi 1 och 2, eller betyg A/B i Naturkunskap 1 och 2. Även betyg C i matte 3 eller högre kurser inom ämnet.
  • högskolebehörighet + antagningsprov

Exakt vad som gäller för att bli behörig kan du läsa mer om hos det lärosäte du är intresserad av.

Så klarar du antagningsprovet

Antagningsprovet till utbildningen kan se olika ut beroende på vilken skola du söker till, men i grund och botten brukar de innehålla liknande frågor. Så hur kan du se till att fixa ett bra resultat på provet? En bra idé är att gå en kurs som är framtagen för att förbereda dig inför antagningsprovet. Då förbereder du dig på bästa sätt för att göra bra ifrån dig vid provtillfället. En sådan kurs brukar kallas PreMedical, eller PreMed.

Läs en PreMed-kurs online

En PreMed-kurs innehåller ofta främst kemi och biologi, och kan även innehålla fysik. Du kan hitta en PreMed-kurs online där du får ta del av både inspelade föreläsningar och har tillgång till ett forum där du kan ställa frågor till dina lärare.

Skolor du kan ansöka till efter din PreMed-kurs

Antagningskrav för populära skolor

Bland de mest populära skolorna utomlands för svenska studenter är Riga Stradins i Lettland och LSMU i Litauen. Riga Stradins har inte antagningsprov, istället behöver du uppfylla vissa betygskrav och skicka in ett motivationsbrev och referenser för att bli antagen. För LSMU gäller antingen antagningsprov eller betyg.

Antagningskrav för Riga Stradins

  • betyg C i Kemi 1 och 2, eller Biologi 1 och 2 alternativt betyg A/B i Naturvetenskap 1 och 2
  • Matematik 3
  • Engelska 6 eller godkänt IELTS-, TOEFL-, eller Cambridge-test
  • betyg E i övriga kurser

Antagningskrav för LSMU

  • högskolebehörighet
  • antagningsprov i kemi och biologi eller minst betyg B i Kemi 2 och Biologi 2

Läkarlegitimation efter en läkarutbildning utomlands

Om du har genomfört en läkarutbildning vid ett lärosäte inom EU och fått din läkarlegitimation så gäller den även i Sverige. Det du behöver göra är att ansöka om att få din legitimation godkänd hos socialstyrelsen.

Kom in på läkarprogrammet i Sverige

Vill komma in på läkarprogrammet i Sverige utan högsta betyg? Då kan alternativt urval vara en väg för dig. Alternativt urval är en tredje antagningsmetod (utöver betyg och högskoleprovet) som kan ge dig möjligheten att komma in på läkarprogrammet. Läs mer om alternativt urval för läkarprogrammet här.


Annonser