Din checklista för studier utomlands

Att studera utomlands är något som många studenter drömmer om och det är ofta en spännande upplevelse som ger minnen och erfarenheter för livet. Vi delar med oss av de bästa tipsen inför utomlandsstudier!

Din checklista för studier utomlands

Att studera utomlands är något som många studenter drömmer om och det är ofta en kittlande upplevelse som ger minnen och erfarenheter för livet. Utlandsstudier är ett bra sätt för att komma iväg och upptäcka ett nytt land, det är ofta både utvecklande och roligt. Innan du ska resa iväg på dina utlandsstudier är det bra att planera ordentligt inför avresan. I den här guiden delar vi med oss av våra bästa tips om vad man som student bör tänka på vid studier utomlands.

Varför vill du studera utomlands?

Det finns olika anledningar till varför studenter väljer att studera utomlands. För en del är det längtan efter upplevelser och att få upptäcka ett nytt land som lockar mest. Medans andra främst vill studera utomlands för att de vill läsa på en speciell skola med specialinriktning.

Om du är ute efter att ha en härlig tid och uppleva ett speciellt land kan du välja att studera vid ett universitet eller gå en språkkurs i det land som du är intresserad av. Språkkurser har vanligtvis ett luftigare schema än universitetsstudier och kan ge dig mer tid till att utforska och uppleva omgivningen. Är det huvudsakliga målet med dina utlandsstudier att få kunskap som hjälper dig att nå dina framtida yrkesmål bör valet av skola vara första prioritet. Välj i första hand skola utifrån utbildningens kvalitet och kompetens.

Så hittar du rätt skola

När du har bestämt dig för vad du vill uppnå med dina utlandsstudier är det dags att kolla på vilka skolor och lärosäten som erbjuder det du söker. Det finns många säten och utbildningar att välja mellan och det kan kännas svårt att välja och att hitta rätt. Gå till dig själv och fundera över vad som är viktiga parametrar för dig och dina studier. Det kan vara saker som skolans rykte, utbildningens kostnader, läge eller möjlighet till valbara extra kurser. När du hittat några skolor som överensstämmer med dina önskningar kan du utvärdera för och nackdelar och sedan jämföra skolorna med varandra.

Så ansöker du

Det finns flera sätt att gå tillväga för att komma i kontakt med den eller de skolorna och du är intresserad av och kan tänka dig att studera på. Du kan gå genom en utlandsstudieförmedlare som hjälper dig med ansökan till skolan, de brukar ta ut en kostnad för tjänsten. Du kan även vända dig till ditt universitet och ansöka om en utbytestermin via dem, men här kan utbildningarna vara begränsade. Om du vill välja fritt och spara pengar är det bästa alternativet att ansöka på egen hand. Gå in på hemsidan på den skola där du vill studera och undersök antagningskraven och hur de vill ha in din ansökan. Sedan är det bara att ansöka. För college och språkkurser är det ganska enkelt att bli beviljad en utbildningsplats om du uppfyller antagningskraven. Om du söker till eftertraktade och prestigefyllda universitet kan det vara tuffare att bli antagen och du kan behöva avlägga olika prov samt visa upp referenser. Den absolut smidigaste vägen är att läsa om utbildningarna på Studentum. Här finns massor av information, både om utbildningar och lärosäten.

Ekonomi vid utlandsstudier

Innan avresa är det bra att få någorlunda koll på hur mycket dina utlandsstudier kommer att kosta. Börja med att göra en budget som innefattar dina fasta kostnader under en månad som utlandsstuderande. Det kan exempelvis innefatta hyra, resekostnader och telefonabonnemang. Gör sedan en budget för vad dina matkostnader och nöjen får kosta. Sammanställ de båda budgetarna och utvärdera om de tillsamman utgör en summa som känns bra och som du har råd med. Om inte, får du se vad du kan dra ned på för att nå en hållbar månadsbudget.

Förutom budget är det viktigt att fundera på hur du kommer att betala dina inköp och räkningar under din utlandsvistelse. Eftersom du kommer att handla i en annan valuta än din egen är det bra att ha ett betalkort eller ett kreditkort som fungerar internationellt, där du slipper valutaväxlingspåslag och andra kostnader som kan tas ut av bankerna när du betalar med ditt kort utomlands. Se över och jämför olika betallösningar med varandra för att hitta det som är mest fördelaktigt för dig. Se också över om du behöver låna pengar för att finansiera din studievistelse, antingen genom någon privat aktör eller genom CSN, om möjlighet ges. Observera att CSN inte lånar för alla typer av utbildningar. Vissa måste du finansiera på egen hand.

Förbered dig inför avresa

Packa och kolla upp saker som kan vara av värde i god tid innan din avresa. Se till så att du har ett giltigt pass som gäller under hela din utlandsvistelse. Upptäcker du att ditt pass är på väg att gå ut ska du vända dig till polismyndigheten på din ort, det tar ungefär en vecka att få ett nytt pass. Till en del länder utanför Europa kan du även behöva visum för att få vistas i landet under en längre tid, se vad som gäller för den plats som du ska besöka. Information om detta hittar du på Utrikesdepartementets hemsida. Det är även viktigt att se till så att du är försäkrad under den tiden som du är iväg på dina utlandsstudier, att ha en försäkring både skyddar och underlättar för dig om något oförutsägbart skulle hända.

Innan avresa bör du således dubbelkolla med ditt nya boende att allt är som det ska och förbereda hyresvärden på din ankomst. Glöm inte bort att boka din transfer till och från flygplatsen och hur mycket packning du får ta med dig på planet!


Annonser