Entreprenadingenjör

Är du intresserad av att jobba med att planera bygg- och anläggningsprojekt? Läs om vad en entreprenadingenjör gör, vilken utbildning som krävs och vilken lön du kan förvänta dig!

Kvinnliga ingenjörer som tittar på en ritning

Entreprenadingenjören arbetar i nära samarbete med platschefen och olika projektdeltagare och måste alltid ligga steget före. I rollen ingår att planera och samordna bygg- eller anläggningsprojekt avseende tid, material och personal. 

Arbetsuppgifterna för en entreprenadingenjör varier

En entreprenadingenjör har många olika arbetsuppgifter beroende på företaget och dess storlek. Hos ett större företag arbetar en entreprenadingenjör nästan uteslutande som kalkylator eller anbudsingenjör, medan yrkesrollen hos mindre företag ofta innebär att vara ett stöd för platschef och arbetsledare i kombination med ekonomi, inköp och uppföljning. 

Vilken utbildning har en entreprenadingenjör?

Det finns flera YH-utbildningar som leder till att du kan jobba som entreprenadingenjör. För att kunna ansöka till utbildningen behöver du en gymnasieexamen med minst godkänt i Matematik 2 (100 poäng) eller Bygg och anläggning 1 (200 poäng).

Entreprenadingenjör - hitta din utbildning här!

Charlotta entreprenadingenjörstudent

Möt Charlotta Nelly

Charlotta studerar sista året till Entreprenadingenjör på East Sweden Business School (ESBS), som bedriver YH-utbildning i Norrköping. Läs mer om hur Charlottas studier och framtida yrke ser ut!

» Läs hela intervjun


Förmågor & kompetenser som är bra att ha

📓 Noggrannhet

En entreprenadingenjör jobbar med att skapa anbud- och produktionskalkyer vilket ställer krav på att vara nogrann. 

📢 Kommunikativ förmåga

Entreprenadingenjören möter många andra människor i sin yrkesroll vilket ställer krav på samarbete och förmåga till kommunikation.

💡 Problemlösningsförmåga

Vid planering och byggnation kan olika problem uppstå och entreprenadingenjören som har en samordnande roll måste jobba för att lösa de problem som uppstår.

📋 Organisationsförmåga

Att planera och samordna inköp och personal kräver en bra organisationsförmåga.


Lönestatistik för entreprenadingenjörer

41 300 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2019


Utbildningar som passar för yrket:


Byggföretagen

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för 3 600 bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden. Organisationen verkar för att förbättra villkoren för medlemsföretag och bygg- och anläggningsbranschen i stort. Vår vision är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass. För att det ska bli verklighet krävs att branschen är attraktiv, sund och säker – en framtidsbransch i ständig utveckling med gott anseende. Läs mer på hemsidan här.


 Tillbaka till Byggföretagen


Annonser