Vad gör en byggnadsingenjör?

Vad jobbar en byggnadsingenjör med? Vilka olika områden kan man specialisera sig inom? Få svar på alla dina frågor om yrket byggnadsingenjör nedan!

Byggnadsingenjörer som står över ett ritbord

En byggnadsingenjör har ett fritt och omväxlande yrke. Arbetet sker inne på kontor eller ute på en byggarbetsplats. I rollen ingår att driva byggprojekt från start till mål. Du har kunskap om var, när och hur man kan bygga samt med vilka material. Du har koll på helheten i hela byggnadsprocessen och kan på så sätt förbättra Sveriges infrastruktur.

Byggnadsingenjör - hitta din utbildning här!


5 anledningar att välja samhällsbyggnad

↗️ 94% får jobb direkt

Av de som gått en utbildning inom samhällsbyggnad får 94% jobb direkt efter avslutad utbildning (SCB 2019).

🤝 Teamkänslan

En stor del av arbetet inom samhällsbyggnad sker i samarbete med kollegor som alla besitter olika kompetenser.

🏛️ Skapa något bestående

Vill du också kunna peka på en bro och säga till dina barn "Jag var med och byggde den här"? Jobba inom samhällsbyggnad och skapa något bestående som framtida generationer kommer njuta av!

👷‍♀️💼 Omväxlande arbete

Ena dagen arbetar du med planering på kontor, andra dagen är du ute på en byggarbetsplats och leder byggnadsprocessen.

🏙️ Gör skillnad i samhället

Var med och bygg bron som tar pendlaren från ena sidan av staden till den andra och skolbyggnaden som tusentals barn passerar under sin uppväxt.


Jobba som byggnadsingenjör inom hållbarhet

Vill du vara med och bygga ett hållbart samhälle? En utbildning till byggnadsingenjör med inriktningen hållbart byggande leder till arbete i produktion av ny- och ombyggnationer med fokus på olika aspekter av hållbarhet, exempelvis genom materialval och energieffektivisering.

EU:s miljömål och energieffektiviseringsdirektiv innebär många utmaningar och spännande frågeställningar för den som är intresserad av byggande och miljö.

Att använda nya material och konstruktioner, jämföra energiförbrukning och miljöpåverkan med hjälp av olika programvaror och att informera och skapa engagemang hos boende – allt detta är steg mot en hållbar utveckling. Det krävs en omfattande kompetensutveckling mot uthålligt byggande, miljö och säkerhet inom branschen. 

Vad gör en byggnadsingenjör inom ROT?

Är du intresserad av att renovera och bygga om äldre hus och byggnader? ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. När du jobbar som byggnadsingenjör inom ROT har du rätt kompetens för att utföra byggnadsvård och underhåll på äldre byggnationer.

Arbetet handlar mycket om byggtekniker, lagar och förordningar. Just nu sker det stora renoverings- och ombyggnadsarbeten av miljonprogram och andra äldre byggnader i Sverige som kräver personal med fördjupad kunskap inom ROT. Yrket passar dig som vill arbeta specialiserat och metodiskt och som finner ett intresse i att bevara äldre byggnader.


Förmågor & kompetenser som är bra att ha

📓 Noggrannhet

En byggnadsingenjör ansvarar för stora projekt.

📢 Kommunikativ förmåga

Byggnadsingenjörens roll är ofta arbetsledande och planerande och det är viktigt att kunna ge tydlig information till kollegor och medarbeterare.

💡 Problemlösningsförmåga

Vid planering och byggnation kan problem uppstå och byggnadsingenjören måste jobba för att lösa dem så att arbetet kan fortsätta.

📋 Organisationsförmåga

En byggnadsingenjör behöver kunna hålla koll på flera pågående projekt samtidigt.


Lönestatistik för byggnadsingenjörer

41 300 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2019


Utbildningar som passar för yrket:


Byggföretagen

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för 3 600 bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden. Organisationen verkar för att förbättra villkoren för medlemsföretag och bygg- och anläggningsbranschen i stort. Vår vision är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass. För att det ska bli verklighet krävs att branschen är attraktiv, sund och säker – en framtidsbransch i ständig utveckling med gott anseende. Läs mer på hemsidan här.


 Tillbaka till Byggföretagen


Annonser