Visa plugga-utomlands.se som: Mobil

Studier i USA


Studera i USA

USA – landet där allt är möjligt! Med tanke på landets slogan är det kanske inte så konstigt att många svenskar väljer att studera i USA. I USA finns det nästan ett oändligt utbud av skolor och utbildningar att välja bland och här hittar du garanterat något som passar för dig. Ta chansen att åka över atlanten och upplev ”The American Dream”.

När man ska studera utomlands är det bra att ta reda på så mycket information som möjligt för att göra sina studieår så smidiga, innehållsrika och bra som möjligt. Här försöker vi ge dig så mycket information som möjligt för dig som är intresserad av att studera i USA. Lycka till med dina studier!

» Hitta utbildningar i USA

Planering inför studier i USA

Att bli antagen till ett universitet eller college i USA kan vara en lång process för en internationell student. Det är en hel del papper som ska fyllas i och många olika beslut som ska tas från olika personer. Därför bör du börja med din planering i god tid, gärna ett år, innan du önskar att resa. Men få inte panik när du inser hur mycket som krävs för att få allt i ordning. Det är värt arbetet!

Utlandsstudier i USAUtbildningssystemet i USA

Utbildningssystemet i USA är lite annorlunda från här i Sverige. Man kan dela in utbildningssystemet i tre olika typer; State Univerities, Private Universities och Community Colleges. Därefter har varje college eller universitet en hel rad av olika skolor. Exempelvis school of arts eller school of business.

State Universities
State Universities, eller Public Universities som de även kallas, drivs av den amerikanska staten. State Universities har ofta väldigt många studenter och kostnaden för undervisningen är väsentligt lägre än på de privata universiteten. Internationella studenter betalar samma avgift som studenter från USA.

Private Universities
De privata universiteten finansieras genom en kombination av donationer, studieavgifter, forskningsprojekt, samt gåvor från det lokala samfundet. Skolorna är normalt mindre och skolavgiften är högre än vid State Universities, men alla studenter betalar samma belopp oavsett om de är internationella studenter eller inte.

Community Colleges
Community Colleges, också kallat för Junior Colleges eller Tvååriga Colleges, har ett nära sammarbete med Secondary Schools, samfundsgrupper och olika företag. Comunity Colleges kan vara privata eller offentliga och erbjuder tvååriga utbildningsprogram. Skolavgiften är ofta låg och efter att man tagit examen är man normalt kvalificerad att gå ett relevant bachelorprogram vid det lokala State University.

Du kan läsa mer på http://educationusa.state.gov

Olika studiemöjligheter i USA

I USA kan du välja mellan tre olika sätt att studera:

1. Utbytesstudent – Som utbytesstudent väljer du enstaka kurser och studerar på skolan under en eller två terminer. Alla universitet i USA erbjuder inte denna möjlighet, det bästa är att ta kontakt med den aktuella skolan för mer specifik information. På vissa universitet söker du olika kurser samtidigt som du söker till skolan, men på de flesta universitet väljer du kurser efter det att du blivit antagen till skolan.

2. Undergraduate – Du läser då en hel utbildning, normalt under tre eller fyra år. När du tar examen får du en så kallad bachelorexamen.

3. Postgraduate – Denna typ av utbildning är riktad mot de som redan har en bachelorexamen. En Postgraduate, eller master, innebär att man specialiserar sig inom ett specifikt område. Det tar normalt två år att få en masterexamen.

Studera i USA

Behörighets- och språkkrav

När du vet vad det är som du önskar studera måste du först ta reda på om du uppfyller de behörighets- och språkkrav för den valda utbildningen. Vilken akademisk bakgrund, personlig bakgrund och vilket språktest (TOEFL/IELTS) eller annat test (GMAT/GRE för master) du behöver för att vara behörig varierar från skola till skola, och från utbildning till utbildning. Vanligtvis måste man ha en examen från college eller secondary school. Utöver det behöver man även klara kraven för den specifika utbildningen man söker. Vissa skolor kräver också ett visst minimum resultat från tester som SAT (Scholastic Assessment Test), GMAT och/eller engelsktesterna TOEFL eller IELTS. En del skolor i USA godkänner dig som har uppnått en viss nivå i engelska från dina tidigare skolor.

Ansökan och översättning av betyg och dokument

När du söker till en skola i USA måste du skicka med flera olika dokument. Förutom själva skolansökningshandlingarna måste du vanligtvis skicka med information om dina tidigare utbildningar, betyg, samt bevis på dina kunskaper i engelska. Tänk på att du aldrig ska skicka iväg dina originalbetyg, skicka alltid en kopia av dem. 

Efter att du skickat in dina ansökningshandlingar, och om de är rätt ifyllda och du klarar alla behörighetskrav, kommer du att få erbjudande om en studieplats. Tackar du ja till studieplatsen och betalar depositionsavgiften till universitetet, kommer du att få hem en bekräftelse. Du behöver denna bekräftelse för att sedan kunna ansöka om studentvisum.

Studentvisum till USA

För att studera i USA behöver du ett studentvisum och för att kunna ansöka om studentvisum till USA måste du först ha mottagit antagningsbrev från ett amerikanskt lärarsäte. Du kan söka studentvisum (F1- eller J1-visum) hos den amerikanska ambassaden. Det är väldigt viktigt att du har alla papper innan du reser till USA. Om du reser in i USA på vanligt turistvisum kan du inte ändra det till en annan visumtyp under tiden du befinner dig i landet. Du måste därför i sådana fall resa ut från USA för att söka nytt studentvisum.

Studenter som ska åka som utbytesstudent till USA måste fylla i en Electronic Visa Application Form (EVAF eller D-156).

Du får mer information om visum genom att kontakta den amerikanska ambassaden i Stockholm.

Embassy of the United States of America
Dag Hammarskjölds väg 31
115 80 Stockholm
08-783 53 00

Studier i USA

Arbetstillstånd i USA

Som student i USA har du möjlighet att jobba på ditt campus under det första året. Efter det första året kan du söka om Curricular Practical Training som ger dig som internationell student möjlighet till praktikplats utanför skolan. Du får dock inte arbeta på en praktikplats mer än 20 timmar per vecka.

När du är färdig med din utbildning i USA kan du ansöka om tillstånd för en Optional Practical Training (OPT) i USA som ger dig rätt till att arbeta i landet under ett år efter att du tagit examen. En OPT kan därefter förlängas om din arbetsgivare önskar att du ska fortsätta.

Poängsystemet – Credits

Varje kurs du läser vid ett universitet i USA ger dig som student ett visst antal poäng, eller credits som man säger i USA. Ett års heltidsstudier ger normalt mellan 24 och 30 credits. Studievägledare på skolan hjälper eleverna med att planera och välja kurser och credits.

Kursindelning

Ett program är uppbyggt av olika typer av kurser:

Grundläggande kurser / core courses är de kurser som är obligatoriska för alla studenterna. Engelska, matematik, samhällsvetenskap och naturvetenskap är exempel på typiska obligatoriska grundläggande kurser.

Huvudkurser / major courses är kurser inom det område du valt att fördjupa dig inom. En major kan vara exempelvis historia, och kräver då att man läser historia mellan en fjärdedel och hälften av den totala utbildningstiden.

Minor courses är kurser inom det område du valt som nummer två och som gärna kompletterar ämnen i huvudområdet. Antal minor kurser man ha är normalt ungefär hälften av antal major kurser man läser.

Tillvalskurser är de kurser som du kan välja fritt bland. Dessa kan vara tillsvidare eller något helt annat än vad du valt som ditt huvudområde. Allt efter ditt intresse.

Betyg i USA

Nästan allt som du gör under ditt år som student kommer att påverka dina slutbetyg, både tentor och inlämningar, labbrapporter, studieuppgifter och närvaro.

Betygsskalan går från A till F och fördelas ut från procenttal. För att få ett A i betyg måste man till exempel ha mellan 90 och 100 procent rätta svar.

Miami SkylineSkolavgifter i USA

Kostnaderna för att studera i USA varierar mycket från det ena universitetet/colleget till det andra. Ett bachelorprogram kostar normalt mellan 15 000 till 30 000 dollar per år, medan en årlig avgift på ett masterprogram normalt ligger på mellan 15 000 och 40 000 dollar.

Utöver dessa kostnader tillkommer det kostnader för transporter, kurslitteratur, boende och mat samt andra sociala aktiviteter. Det kan vara en bra idé att göra en individuell beräkning av utgifter så du är säker på att din budget räcker till.

Lån och stipendium

Nordamerikanska institutioner kräver dokumentation på att den som söker kan betala för sig. På skolans hemsida står det normalt hur mycket utgifter man kan räkna med under ett skolår – och dessa måste dokumenteras. Därför är bland det första du bör göra om du vill studera i USA att kontakta Centrala studiestödsnämnden, CSN, för att få en preliminär bedömning om du är berättigad till studiemedel. Denna bedömning är också nödvändig att ha när du ska söka studentvisum.

Boende i USA

Du har i huvudsak tre stycken olika möjligheter till boende när du väljer att studera i USA.

On Campus: Du bor då i en studentkorridor eller studentlägenhet i närhet till skolan på skolområdet. Detta alternativ kan ibland kosta lite mer men ger dig då möjlighet att lära känna massor av andra studenter väldigt snabbt. Det här kan vara ett mycket bra alternativ under åtminstone ditt första år som student i USA eftersom du snabbare lär känna allt som är nytt för dig som student i ett nytt land. Genom att bo On Campus har du även möjlighet att inkludera måltider i kostnaden om du så önskar.

Off Campus: Du kan även bo off Campus, vilket då menas att du bor utanför skolområdet. Detta är ofta ett billigare alternativ än att bo på campusområdet. Skolans internationella kontor kan hjälpa dig med information om privata lägenheter och hur du kan leta efter dem.

Värdfamilj: Att bo i en värdfamilj erbjuds enbart av ett fåtal universitet. Det är ofta dyrare än att hyra privat, men det ger dig även möjligheten att snabbt bli integrerad i det amerikanska samhället.

» Hitta utbildningar i USA

Du kanske också är intresserad av:

Studier i Kina

Publicerad: 2014-12-18

Fler och fler personer åker till Kina för att studera. Kina är ett fascinerande land som har utvecklats mycket under de senaste åren. Är du intresserad av att kanske åka till Kina för att studera? Vi har samlat information om exempelvis ansökan och behörighet samt hur du går tillväga för att söka studentvisum i Kina.

Tags: utlandsguide
Läs mer

Studier i Polen

Publicerad: 2014-12-18

Sedan Polen blev ett av medlemsländerna i EU har antalet svenska studenter i landet mer än fyrdubblats. Detta beror till stor del på att man avsatt fler platser inom läkarutbildningen, vilket är den mest populära utbildningen bland svenska studenter i Polen. Läkarutbildningen i Polen håller samma nivå som den i Sverige, men den är ofta något lättare att bli antagen till.

Tags: utlandsguide
Läs mer

Studier i Thailand

Publicerad: 2012-12-03

Varje år åker 350 000 svenskar till Thailand för sol, bad, äventyr och/eller studier. Här hittar du information om det thailändska utbildningssystemet, viket visum du behöver till hur du söker till thailändska universitet.

Tags: utlandsguide
Läs mer