Visa plugga-utomlands.se som: Mobil

Studier i Spanien

Studera i Spanien

Drömmer du dig bort till Spanien för studier? Att studera utomlands är en bra erfarenhet och ett minne för livet. Du möter nya människor, nya kulturer och får nya språkkunskaper. Här har vi samlat matnyttig information och tips för dig som vill studera i Spanien. Oavsett om du endast vill iväg på en språkresa under några veckor eller om du vill läsa i flera år hoppas vi att denna information kan vara till din hjälp. Lycka till med dina studier.

» Hitta utbildningar i Spanien
» Hitta språkresor till Spanien

Studera i SpanienSpanien – ett av världens populäraste studieländer

Spanien handlar inte bara om sol, långa stränder, tapas, vänliga människor, en rik kultur och fantastiska byggnader. Spanien är också ett av världens mest populära studieländer dit studenter från både Europa och resten av världen reser för att studera. Spaniens utbildningssystem är välutvecklat och det finns en mängd skolor att välja bland på flera olika nivåer. Antalet spanska universitet har ökat kraftigt under de senaste 25 åren och det finns idag 73 universitet, varav 40 offentliga, 23 privata och resterande tillhör den katolska kyrkan. De flesta spanska universitet hittar du i huvudstaden Madrid, därefter kommer Barcelona och Valencia. I Spanien finner du även några av världens äldsta universitet.

Spanien är också såklart det perfekta landet för dig som vill studera eller bättra på din spanska. Det finns nästan ett oändligt utbud av olika kurser att välja bland på alla olika nivåer. Spanska är världens näst största språk med över 350 miljoner människor som har spanska som modersmål. Spanska är också det officiella språket i 20 länder världen över.

Det spanska utbildningssystemet

Spanien har nyligen ändrat om sitt utbildningssystem och har nu börjat använda sig av både ettårig och tvååriga mastersstudier, samt fyraåriga bachelorstudier med titeln Grado. Varje studieår ger 60 ECTS (studiepoäng).
Om man studerar på ett offentligt universitet i Spanien är utbildningarna kostnadsfria, men däremot betalar man en studieavgift till skolan på 800 € per år. När du söker till ett offentligt universitet har du oftast möjlighet att få studiemedel av Centrala studiestödsnämnden, CSN. Den officiella mastergraden i Spanien heter Master Oficial och den ger exempelvis studiemedel. Men vissa universitet kan ha egna, icke officiella masterstitlar som kallas Master titulo proprio och dessa ger inte alltid studiemedel. Kolla därför noga med CSN för att få reda på vad som gäller för den utbildning du vill gå.

Plugga i SpanienDen spanska ansökningsprocessen

För att söka till en spansk bachelorutbildning vid ett offentligt universitet måste du först registrera dig hos UNED (Universidad Nacional de Educación a Distancia) som är det nationella universitetet för distansstudier. Därefter är det fritt fram att söka direkt till det universitet där du vill studera. Om du vill studera i Katalonien, exempelvis i Barcelona så har de en egen central antagning.

Om du vill söka en spansk mastersutbildning söker du direkt till universitetet och behöver inte gå igenom UNED först. Ansökningsperioderna varierar så var noga med att kolla upp hur det ligger till med just den utbildningen du vill gå.
Det spanska studieåret sträcker sig från slutet av september fram till juni. Nästan samtliga utbildningsprogram startar enbart på hösten. Endast ett fåtal mastersprogram har start vid andra perioder. Om du är utbytesstudent finns även möjlighet till att börja studera vid annat tillfälle som exempelvis från januari eller hur du nu skulle önska.

Studier i SpanienDina spanska språkkunskaper

Om du vill studera i Spanien vid ett spansktalande universitet är det naturligtvis viktig att du talar en viss nivå av spanska för att klara av dina studier. Den mesta av undervisningen i Spanien sker på spanska, med undantag för vissa kurser eller program. Så för att du ska kunna hänga med i undervisningen är det såklart viktigt med kunskaper i spanska.

Före du börjar plugga i Spanien så ska du genomgå ett så kallat DELE språktest som bevisar dina språkkunskaper. Detta beviset skickar du med i din ansökan till skolan. DELE är den spanska motsatsen till de engelske TOEFL-testerna.

DELE – det officiella testet att bevisa dina språkkunskaper i spanska

DELE står för Diplomas de Español como Lengua Extranjera, och det är det officiella testet för internationella studenter som vill studera i Spanien där de kan bevisa sina spanska språkkunskaper. Testet arrangeras två gånger per år vid nästan alla spanska universitet och högskolor. Registreringsavgiften för att får göra DELE testet ligger på mellan 95-135 €, beroende på vilken testnivå du vill göra; grund, medel eller avancerad. Det finns flera olika språkskolor som erbjuder examensförberedande kurser för DELE testen.

Utbildningar i Spanien

Det finns mängder olika utbildningar i Spanien att välja bland. Här nedan kan du dela upp dem något för dig som vill lära dig mer spanska samt för dig som vill gå ett helt utbildningsprogram. Lycka till med dina studier!

» Hitta utbildningar i Spanien
» Hitta språkresor till Spanien

Du kanske också är intresserad av:

Studier i Kina

Publicerad: 2014-12-18

Fler och fler personer åker till Kina för att studera. Kina är ett fascinerande land som har utvecklats mycket under de senaste åren. Är du intresserad av att kanske åka till Kina för att studera? Vi har samlat information om exempelvis ansökan och behörighet samt hur du går tillväga för att söka studentvisum i Kina.

Tags: utlandsguide
Läs mer

Studera i Frankrike

Publicerad: 2014-12-18

Har du drömt att att studera i Frankrike? Kanske lära sig det franska språket, som av många anses vara ett av världens vackraste, eller läsa en universitetsutbildning på engelska och kunna njuta av den franska maten? I Frankrike hittar du ett brett utbud av olika studier och i Frankrike kan du både få sol och bad samt skidåkning. Här kan du läsa mer om hur det är att studera i Frankrike.

Tags: utlandsguide
Läs mer

Studera i Norge

Publicerad: 2013-07-03

Väldigt många svenskar associerar kanske Norge med att åka och jobba, men fler och fler väljer faktiskt även att studera i vårt grannland i väst. Många anser att Norge är ett av världens vackraste länder med sina fjordar, fjäll och mäktiga kustlinje. Levnadsstandarden här anses vara en av de främsta i världen och som student har du flertalet utbildningsval och möjligheter. Vi har samlat information om hur det fungerar att studera i Norge.

Tags: utlandsguide
Läs mer

Kommentarer: