Visa plugga-utomlands.se som: Mobil

Studier i KinaStudera i Kina

Allt fler drömmer om att åka till Kina för att studera. Kina är ett fascinerande land som har utvecklats mycket under de senaste åren. Du som väljer att studera en utbildning i Kina kan se fram emot en spännande studietid som gör dig konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Vi har samlat den information du kan tänkas behöva om du funderar på att förlägga dina studier till Kina. Här nedan kan du läsa mer om bland annat ansökan och behörighet för studier i Kina samt hur du ansöker om studentvisum.

» Hitta utbildningar i Kina
» Hitta språkresor i Kina

Studera i KinaAlternativ för dig som vill plugga i Kina

Det finns flera alternativ för dig som vill studera i Kina. Du kan studera en hel utbildning på ett universitet i Kina. Det finns oändligt många kinesiska universitet och många av dem tar emot internationella studenter. Dessa universitet har oftast hemsidor på engelska, så du kan lätt hitta information.

Om du redan studerar en utbildning här i Sverige kan du åka på utbyte till Kina (om din svenska skola har avtal med en skola i Kina). Du får då en plats vid ett universitet i Kina samtidigt som en kinesisk student får en plats vid din skola.

Du behöver inte kunna kinesiska för att studera i Kina. Flera universitet erbjuder undervisning på engelska. Internationella studenter erbjuds ofta studier i kinesiska vid sidan av den ordinarie utbildningen.

Du som talar kinesiska och vill studera en utbildning på kinesiska, har två alternativ för att bli antagen. Antingen studerar du ett till två års kinesiska innan du påbörjar din universitetsutbildning. Eller så skriver du ett bra resultat på ”HSK-provet” (Hanyu Shuiping Kaoshi) som anordnas i Lund varje år.

Du kan också åka som volontär till Kina. Trots att Kina är ett land på framväxt finns många projekt där hjälpinsatser behövs. Eller varför inte åka på språkresa till Kina? Flera förmedlare av språkresor i Sverige erbjuder resor till Kina. Kinesiska är världens mest talade språk; var femte världsinvånare pratar språket. Dessutom är Kina en av världens största ekonomier. Du som väljer att studera i Kina och lära dig kinesiska får därför konkurrenskraft på den internationella arbetsmarknaden och goda möjligheter till en spännande karriär!

Kina är ett enormt land med över en miljard invånare. De senaste åren har Kinas ekonomi exploderat så det är definitivt ett spännande land i förändring. Under din studietid i Kina kommer du att få uppleva extrema kontraster. Stora delar av landsbygden verkar fryst i tiden samtidigt som de tätbefolkade städerna är ultramoderna.

Ansökan och behörighet för studier i KinaStudier i Kina

I Kina finns ingen central antagning till universitet som det gör här i Sverige. Du måste därför vända dig direkt till den skola i Kina du vill studera vid och på så sätt få information om hur antagningen går till. Du har behörighet för de flesta utbildningar i Kina om du har grundläggande behörighet för studier i Sverige, det vill säga slutbetyg från gymnasiet.

Visum för studier i Kina

Om du tänker studera i Kina under en period kortare än sex månader, kan du åka på ett vanligt turistvisum. Om du stannar längre än sex månader behöver du ha ett särskilt studentvisum (ett så kallat ”X-visa”).

När du ansöker om ett studentvisum är det en del dokument du behöver bifoga samt viktiga saker att tänka på. Först och främst så får utgångsdatumet på ditt pass ej ligga inom sex, nio eller arton månader från ansökningsdatumet, beroende på hur många inresor som ska ingå i ditt visum. Ditt pass måste också ha minst två tomma sidor kvar.
Ansökningsformuläret (som du kan ladda ner från internet) måste vara prydligt och korrekt ifyllt. På detta ansökningsformulär ska du sätta fast ett nytaget passfoto i storlek 48 mm x 38 mm.  

Du ansöker om studentvisum till Kina på kinesiska ambassaden i Stockholm eller konsulatet i Göteborg. Det tar cirka en vecka att få studentvisum till Kina. Utöver ansökningsformuläret behöver du också antagningsbevis från skolan i Kina och resultatet från en nygjord läkarundersökning (en sådan behövs dock inte om du ska stanna kortare tid än sex månader). Undersökningen ingår inte i den svenska sjukförsäkringen; du måste därför bekosta denna själv.

En läkarundersökning av denna typ ligger mellan 1500 och 2000 kronor. Vanligtvis skickar den kinesiska skolan ett formulär som ska fyllas i av läkaren under undersökningen. Obligatoriska uppgifter är EKG, lungröntgen, syfilis- och HIV-test. Personer med HIV beviljas inte inresetillstånd till Kina.  

Plugga i KinaRegistrering i Kina

När du anländer i Kina måste du registrera dig vid skolan och polisen (senast inom 30 dagar). Det är polisen som utfärdar ditt uppehållstillstånd. Om du flyttar till annat boende under din studietid i Kina måste du meddela detta till polisen, annars riskerar du böter och polisen kan tvinga dig att flytta igen. Exakt hur registreringen ser ut och vilka dokument som behövs beror på vilken stad i Kina du åker till samt vilken skola du ska studera vid. Ta reda på detta innan du åker så att du slipper överraskningar.

Terminsavgifter i Kina

Att studera vid ett universitet i Kina kan kosta allt mellan
30 000 och 70 000 kronor per termin. Se varje skolas hemsida för aktuella priser.

Du som har bra betyg sedan tidigare kan söka stipendier för dina studier i Kina. Ett stipendium kan täcka både kursavgifter och levnadsomkostnader, så det är definitivt värt att kolla upp! Här kan du läsa mer om stipendier.

Studiemedel från CSN för studier i Kina

CSN beviljar vanligtvis studiemedel för studier i Kina. Om den skola du ska studera vid inte har haft någon svensk student tidigare, måste skolan prövas av högskoleverket. Detta görs automatiskt när CSN mottagit din ansökan om studiemedel. De allra flesta universitet lever upp till kraven som ställs från CSN, så det brukar inte bli några problem för den som ansöker om studiemedel inför studier i Kina (utöver att handläggningstiden ofta blir längre).

Boende i KinaStudent i Kina

Ett korridorsboende på ett campus i Kina kostar 1000 - 2000 yen per månad, beroende på om du delar rum eller har eget rum. Om du delar rum gör du det med andra internationella studenter. Tänk på att det kan bli billigare att hyra en lägenhet utanför campus. Tänk också på att du måste registrera ditt boende hos polisen (läs mer under ”Registrering i Kina”).  

Leva som student i Kina

Kina brukar betraktas som ett säkert land för internationella studenter. Den största faran utgörs av trafiken. Som fotgängare bör man vara mycket vaksam eftersom trafikreglerna skiljer sig mot de svenska.

Det är viktigt att du skaffar en giltig reseförsäkring inför din vistelse i Kina. Kostnaderna för sjukvård av europeisk standard kan bli mycket höga om du inte är försäkrad. Det finns inga obligatoriska vaccinationer inför inresa till Kina, men du bör ändå kontakta din vaccinationscentral för att få rekommendationer kring vilka vaccinationer som kan vara bra att ta.

» Hitta utbildningar i Kina
» Hitta språkresor i Kina

Du kanske också är intresserad av:

Studier i Kanada

Publicerad: 2014-03-21

Kanada är världens nästa största land till ytan och består av tio provinser. Vissa delar av Kanada pratar faktiskt franska, så här kan du studera både på engelska och franska. Om du vill studera i Kanada kan du förvänta dig en hög levnadsstandard och även högkvalitativa utbildningar. I Kanada hittar du flertalet internationellt erkända universitet som erbjuder allt mellan himmel och jord. Här kan du läsa mer om det kanadensiska utbildningssystemet.

Tags: utlandsguide
Läs mer

Studera på Irland

Publicerad: 2013-10-07

Irland - den gröna ön, känd för sina idylliska landskap, internationella huvudstad, pubar och vänliga invånare. Irlands utbildningssystem tillhör faktiskt topp tio i världen och flertalet internationella storföretag har sina europakontor här. Är du intresserad av att åka hit och studera? Här kan du läsa mer.

Tags: utlandsguide
Läs mer

Studier i USA

Publicerad: 2014-12-18

USA – landet där allt är möjligt! Med tanke på landets slogan är det kanske inte så konstigt att många svenskar väljer att studera i USA. I USA finns det nästan ett oändligt utbud av skolor och utbildningar att välja bland och här hittar du garanterat något som passar för dig. Ta chansen att åka över atlanten och upplev ”The American Dream”.

Tags: utlandsguide
Läs mer