Visa plugga-utomlands.se som: Mobil

Studera i Frankrike

Studier i Frankrike

Att studera utomlands är en unik möjlighet för dig som vill skaffa nya erfarenheter. Du lär känna nya kulturer och du lär dig ett främmande språk, men framförallt får du minnen för livet och vänner från alla världens hörn.

Före du börjar planera dina utlandsstudier är det bra att ta reda på nödvändig information för att göra ditt uppehälle så smidigt, innehållsrikt och bra som möjligt. Därför har vi här nedan samlat information för dig som vill studera i Frankrike. Lycka till med dina studier!

» Hitta utbildningar i Frankrike

Det franska utbildningssystemet

Högre utbildning i Frankrike erbjuds vid 88 stycken offentliga universitet och vid över 500 högskolor. Universiteten i Frankrike följer den europeiska modellen med en treårig bachelor, efterföljt av en tvåårig master, och till slut en treårig doktorsgrad. I Frankrike kallas detta gradsystem för LMD (Licence, Master, Doctorat), där licence motsvarar en bachelor, master är en master, och doctorat motsvarar en doktorsgrad.

Studera i FrankrikeHögskolorna i Frankrike erbjuder yrkesutbildningar, där varje skola är begränsad inom ett visst kursområde. Här finner du konsthögskolor (les écoles d’art), arkitekthögskolor (les écoles d’architecture) och de så kallade IEP (instituts d’études politiques) som är statsvetenskapens högskolor. Andra högskoleutbildningar är exempelvis medicin, odontologi, farmaci, sjuksköterska och juridik.

Antagningen till de lägre universitetsutbildningarna, Bachelor/Licence, kräver att du har grundläggande behörighet. I Frankrike heter det att du har tagit en Bac’en (Baccalauréat). Skolåret börjar i september eller oktober och slutar i maj eller juni, beroende på vilken institution du läser på. Undervisningen sker nästan uteslutande på franska, men det finns några undantag. Examen i Frankrike är till stor del baserad på innehåll i föreläsningar framför självständigt arbete enligt läroplanen.

Grand écoles – prestigefulla elitskolor

Les grandes écoles är prestigefulla elitskolor som innefattar les écoles normales supérieres (E.N.S.). De står högst upp i de europeiska rankningslistorna av samtliga franska institutioner som utbildar lärare, forskare och bedrifts- och organisationsledare. Dessa vänder sig mot ett särskilt kursområde, som ekonomi, ingenjör, statsvetenskap, lärar- och forskningsutbildning, samt veterinärutbildning. Skillnaden från de andra högskolorna är att les grandes écoles har ett väldigt begränsat antal studieplatser med väldigt höga antagningskrav. På grund av de krävande antagningskraven är de ansedda som väldigt prestigefulla institutioner och dessa skolor har traditionellt sett utbildat merparten av Frankrikes politiska och vetenskapliga elit.

En högre utbildning vid en grande école är treårig och förutsätter att du tidigare har fullgjort en tvåårig högre utbildning. Vissa grandes écoles tar även in studenter direkt efter gymnasiet.

Det finns runt 300 grandes écoles i Frankrike.

Franska rivieranStudiekostnader i Frankrike

Vid offentliga universitet och högskolor ligger studiekostnaden på cirka 150-200 euro per år. Vid privata skolor och på engelskspråkliga skolor varierar studieavgiften.

Att studera vid en grande école kostar mer än andra skolor, speciellt om du väljer en ekonomisk kurs. En ekonomisk kurs på dessa skolor kostar mellan 4 500-7 000 euro per år.

Det finns många olika utbildningstyper i Frankrike, men för att du ska få studiestöd måste utbildningen uppfylla de krav som ställs på svenska utbildningar. Hör efter med Centrala studiestödsnämnden, CSN, huruvida den utbildning du är intresserad av ger möjlighet till studiestöd eller inte. Du ansöker om studiestöd efter att du fått antagningsbrev från skolan. Men du kan som sagt alltid höra av dig till dem redan innan för att fråga och få information.

Ansökningsdatum i Frankrike

Sista ansökningsdag till skolor i Frankrike varierar, både på skolor och i städer. Till universitet i Paris är sista ansökningsdag oftast i mars, men andra universitet i landet har ofta öppet ansökningarna ännu längre. Oftast är sista ansökningsdagen någon gång mellan april och juni. Information om antagningen och när du kan söka hittar du på universitetens egna hemsidor. Vid grandes écoles och andra specialiserade skolor är sista ansökningsdag oftast tidigare på våren.

Eifeltornet i ParisAntagning till franska universitet

För att kunna söka ett bachelorprogram i Frankrike krävs det att du har fullfört grundskolan i Sverige. De flesta universiteten har även som krav att du gör ett språktest som du skickar med även i din ansökan.

Ansökningsprocessen till universitet i Frankrike är uppdelad i två steg. Man söker först om antagning, och därefter registrerar man sig som student i Frankrike. När du är registrerad som student så måste du även anmäla dig till både undervisning och examen.

Ansökningarna kallas dossie d’inscription, och du måste kontakta fakultetens antagningskontor för att få den skickad till dig. När du fyllt i en fullständig ansökan skickar du dem direkt till universitetet. Kom ihåg att samtliga dokument som skickas in måste vara på franska, gärna översatta av en översättare. Dina översatta betyg måste även vara verifierade. Utöver detta ska du även skicka med en dokumentation på dina kunskaper i det franska språket. Ett motivationsbrev eller ett rekommendationsbrev skrivet av en fransklärare.

Din ansökan värderas sedan av en antagningskommission som värderar din ansökan i två omgångar, först i början av juli och andra gången i början av september. Du kan räkna med att få svar strax före skolstart i september eller oktober.

Utbytesstudier till Frankrike

Ungefär hälften av de svenska studenterna i Frankrike läser som utbytesstudent. Fördelen med att söka som utbytesstudent är att du kan ta vissa delar av din utbildning på en institution som det annars kan vara svårt att komma in på.

Kravet för att vara utbytesstudent i Frankrike är att du gått ett års heltidsstudier i Sverige innan du reser. Kursupplägget måste godkännas av din svenska institution på förhand för att de ska kunna säkerställa att man får ut så mycket som möjligt av din studietid.

Studier i FrankrikeAntagning till masterprogram i Frankrike

Önskar du att ta en masterexamen i Frankrike? För att kunna söka till ett masterprogram i Frankrike måste du först och främst ha tagit en relevant bachelorexamen, samt ha dokumenterade kunskaper i franska eller engelska, beroende på vilket språk utbildningen görs på. Det finns möjlighet att läsa ett masterprogram på engelska i Frankrike, men oftast måste du ha vissa franska kunskaper.

Språktester

I samband med att du söker till en fransk skola måste du ofta dokumentera dina kunskaper i det franska språket. Vanligtvis kräver universiteten i Paris alltid ett språktest av internationella studenter. Universitet i andra distrikt i Frankrike kan ibland låta dig slippa. De officiella franska språktesterna är DILF, DELF och DALF som administreras av Centre international d’etude pédagogiques.

Studentboende i Frankrike

Det kan vara svårt att finns studentboende i Frankrike, särskilt i paris där 300 000 studenter ska fördelas på en liten marknad av studentbostäder. Både franska och utländska studenter måste därför försöka söka boende på den privata boendemarknaden. Kostnaden för privata rum ligger ofta på runt 600-700 EUR/månad i Paris och utanför Paris på runt 400-700 EUR/månad. Det är betydligt enklare att hitta boende utanför Paris.

» Hitta utbildningar i Frankrike

Du kanske också är intresserad av:

Studier i Tyskland

Publicerad: 2014-12-18

Funderar du på att studera i Tyskland? Att studera en utbildning eller åka på språkresa utomlands är en ovärderlig erfarenhet. Utbildningarna i Tyskland håller hög kvalitet och är populära bland internationella studenter. Här hittar du relevant information om utbildningssystemet i Tyskland, ansökan till studier i Tyskland, levnadskostnader i Tyskland och mycket mer.

Tags: utlandsguide
Läs mer

Studier i Kina

Publicerad: 2014-12-18

Fler och fler personer åker till Kina för att studera. Kina är ett fascinerande land som har utvecklats mycket under de senaste åren. Är du intresserad av att kanske åka till Kina för att studera? Vi har samlat information om exempelvis ansökan och behörighet samt hur du går tillväga för att söka studentvisum i Kina.

Tags: utlandsguide
Läs mer

Studera i Italien

Publicerad: 2013-07-03

Har du planer på eller är nyfiken på hur det är att studera i Italien? I Italien kan du välja bland ett brett utbud av utbildning samtidigt som du kan kombinera dina studier med ett rikt kulturliv och underbar mat. Lägg även till att du i Italien har både sol och bad samt ett pulserande storstadsliv. Blir du intresserad av detta? Läs mer om hur det är att studera i Italien!

Tags: utlandsguide
Läs mer