Visa plugga-utomlands.se som: Mobil

Studera i Australien


Studera i Australien

Spännande storstäder, sol, stränder, låga levnadskostnader, universitet av hög standard och ett brett kursutbud lockar studenter från hela världen till Australien. Landet har under det senaste decenniet blivit ett av de mest populära studieländerna för svenska studenter. I Australien erbjuder ett brett utbud av olika möjligheter.

Innan du söker en utbildning i Australien är det bra att läsa på information för att göra din studietid så smidig, innehållsrik och bra som möjligt.

Här nedan följer ett sammandrag över saker som kan vara bra att veta innan du startar ditt nya liv som student i Australien. Lycka till!

» Hitta utbildningar i Australien

Australien som studieland

På ett universitet i Australien får du både ett internationellt och ett globalt kontaktnätverk. Australien har en lång erfarenhet av att ta emot internationella studenter. Skolan har egna avdelningar med kompetenta anställda personer som är där enbart för att hjälpa de internationella studenterna. Här kan du fråga om vad som helst och de hjälper dig alltid så gott de kan.

Operahuset i SydneyVeckan före studiestart arrangerar skolorna i Australien en orienteringsvecka för internationella studenter. Under denna vecka får du en rundvisning på universitetet och campusområdet, och inte minst, du får lära känna på det australiensiska studentlivet. De olika student-organisationerna är närvarande för att berätta om deras aktiviteter och för att rekrytera nya medlemmar. Under denna vecka arrangeras det även en hel del olika sociala aktiviteter, vilket ger dig en perfekt möjlighet att lära känna andra studenter.

Australien är ett stort land med ett klimat, natur och miljö som varierar oerhört mycket från norr till söder och väster till öster. Vart i Australien önskar du studera?

Utbildningssystemet i Australien

I Australien kan du studera nästan vad som helst. Tänk igenom vad det är du önskar att studera och ta reda på vilka utbildningsinstitutioner som erbjuder denna typ av utbildning. Samtliga kurser som är tillgängliga för internationella studenter är kvalitetssäkrade och godkända av den australiensiska regeringen. Utbildningssystemet i Australien har tre olika huvudsektorer på högre nivå:

Universitet: På Australiens universitet kan du välja bland bachelor- (undergraduate), master- (postgraduate) eller doktorsexamen inom nästan alla möjliga olika områden. Jordbruk, business, ekonomi, lärare, marknadsföring och mycket, mycket mer. Valet är ditt! Som internationell student kan du vid flera australienska universitet också välja att enbart läsa en termin.

Studier i AustralienYrkesutbildningar: Under en yrkesutbildning skaffar du dig praktiska, branschanpassade färdigheter som är eftertraktade hos relevanta arbetsgivare. Utöver teori innehåller utbildningen ofta en stor del praktik. När du tar examen får du ett Certifikat eller Diplom.

Med en yrkesutbildning kan du välja att gå rakt ut i arbetslivet eller fortsätta med en universitetsutbildning. Du hittar praktiska yrkesutbildningar inom nästan alla olika kategorier, allt från marknadsföring och business till turism och hälsa.

Engelsk språkkurs: Det är väldigt vanligt att internationella studenter i Australien deltar på engelska språkkurser. Som student kan du välja en kort kurs för att förbättra din engelska under exempelvis lov, eller så kan du välja engelska som en mer formell kurs som lär dig engelska på högre nivå. Kurser i engelska finns på alla olika nivåer, från nybörjare till avancerad.

I Australien kan du utan problem byta nivå och utbildningsinstitution från en till en annan.

Studiernas uppbyggnad

Studieåret i Australien innehåller två terminer och den första terminen påbörjas oftast i februari/mars och pågår till juni/juli. Andra terminen börjar i juli och pågår fram till december. Sommarlovet är alltså över jul och nyår och varar i cirka två-tre månader.

En bachelorexamen i Australien tar vanligtvis tre till fyra år, och man kan välja att därefter under ett år bygga på sin utbildning med en ettårig hounorsexamen. Att ta en masterexamen i Australien tar ett till två år.

Känguru i Australien

Sista ansökningsdag

De flesta universiteten i Australien har löpande antagning. Detta innebär att det inte finns någon sista ansökningsdag och att man kan söka till en utbildning så länge det finns lediga studieplatser – först till kvarn. Det rekommenderas att man söker minst fyra månader före studieåret startar. Du söker direkt till universitetet, både på bachelor- och masterprogram. Ansökningsblanketter finner du på universitetens hemsida och kom ihåg att du måste fylla i ansökningsblanketter för internationella studenter. Var uppmärksam på att en del universitet tar ut en avgift för att behandla din ansökan.

Antagnings- och språkkrav

När du vet vad det är för något som du vill studera måste du ta reda på om du har den behörighet som krävs för din önskade utbildning. Vad det krävs för kursbakgrund, betyg och vilket språktest (TOEFL/IELTS) eller annat test (GMAT/GRE för masterprogram) du behöver för att få en studieplats varierar från skola till skola och från utbildning till utbildning. Vissa skolor upplyser om vilka behörighetskrav de ställer för svenska studenter, de ger även uppgifter om vad det är du måste skicka med din ansökan.

Ansökan och översättning av examensbevis

I din ansökan är det vissa dokument som du måste skicka med. Med din vanliga skolansökan måste du vanligtvis lägga till alla detaljer om tidigare utbildning, examensbevis, samt bevis på dina språkkunskaper i engelska.
Efter att du sökt, om ansökan är korrekt ifylld och du uppfyller utbildningens alla krav, kommer du att få erbjudande om en studieplats. När du tackat ja till studieplatsen och betalat en deposition till universitetet får du en bekräftelse på din antagning. Du behöver denna för att därefter söka studentvisum.

Studentvisum till Australien

För att studera i Australien i mer än tre månader behöver du ha ett giltigt studentvisum. Detta kan du som ovan nämnt söka efter det att du mottagit en bekräftelse på att du blivit antagen, ett såkallat Electronic Confirmation of Enrolment, eCoE. Du kan endast få ett studentvisum för heltidsstudier av australiensiska myndigheter. Det rekommenderas att söka studentvisum online eftersom det är det snabbaste och enklaste alternativet. När du söker online behöver du ha den eCoE kod du fått, ditt passnummer och ditt kreditkort tillgängligt.

Utlandsstudier i AustralienSå söker du studentvisum online:
Gå in på www.immi.gov.au och välj därefter online services (eVisas) – visiting (incl.ETAS). Följ därefter instruktionerna på hemsidan och tänk på att vara noggrann med allt det som du fyller i.

Behandlingstiden för din ansökan om studentvisum online är mellan 24-28 timmar. Med studentvisum har du även tillåtelse att arbeta upp till 20 timmar i veckan. Om du har frågor angående visum kan du vända dig till Australiens Ambassad i Stockholm.

Med undantag av studenter som ska ha praktik vid sjukhus eller andra speciella medicinska företag är hälsokontroll inte längre nödvändig för att få visum. Om du tillhör ovan nämnda grupper måste du göra en läkarkontroll hos en läkare som på förhand är godkänd av australiensiska myndigheter. Ta kontakt med Australiens ambassad för mer information.

När du fått ett godkänt studentvisum kommer du att få ett Multiple Entry Visa som tillåter dig att fritt resa in och ut i Australien inom den tidsrymd ditt visum gäller. Hur lång visumperiod du får beror på under hur lång tid du ska studera.

Surfare i AustralienStudiekostnader i Australien

Kostnaderna för att studera i Australien varierar efter vilken skola och typ av utbildning du väljer. Utöver skolavgiften tillkommer även bo- och levnadskostnader. Ett bachelorprogram kostar normalt mellan 15 000-22 000 australiensiska dollar per år och den är mellan tre till fyra år lång. Ett masterprogram är oftast två år lång och kostar mellan 15 000-25 000 australiensiska dollar per år. Medicinska utbildningar och veterinärutbildningar är oftast lite dyrare och kostar mellan 25 000-40 000 australiensiska dollar per år.

Finansiering och studiestöd

Centrala studiestödsnämnden, CSN, ger studiestöd till bachelor- och masterprogram vid offentligt godkända institutioner för högre utbildning i Australien. Du kan söka studiemedel när du fått antagningsbesked med Confirmation of Enrolment-nummer från den institution där du ska studera. Du kan även få studiestöd till kortare studier på högre nivå, samt som utbytesstudent.

Arbete vid sidan av studierna

Om du önskar att arbeta vid sidan av dina studier är det vissa regler du måste känna till. Som internationell student har du studentvisum vilket ger dig rätt att söka om arbetstillstånd. Det kostar 55 australiensiska dollar att söka arbetstillstånd. Med ett studentvisum har du möjlighet att arbeta upp till 20 timmar per vecka under terminerna och på heltid under studielov.

Australiens kust

Praktiska upplysningar inför din resa

När du fått studieplats och studentvisum är du redo för nästa steg. Skolan eller institutionen där du blivit antagen kommer att sända dig information om dina kurser, viktiga datum och olika boendemöjligheter.

När du fått informationen om boendemöjligheter bör du snarast bestämma dig om du önskar bo på eller utanför campusområdet. Det bästa är att ha boende klart redan från dag ett. Innan du reser är det också bra om du växlar till dig lite australiensiska dollar, samt tar reda på vilka kreditkort du kan använda i Australien. Tänk på att vissa kreditkort kan ta ut en avgift per gång du använder kortet. Kontakta Australiens ambassad för information om vilken lösning som är den mest optimala.

Eftersom Australien har en spektakulär och stor natur med oerhört många växter och djur som inte finns i vårt klimat, kan du inte ta med dig vad som helst in i landet. För mer information om detta, kontakta Australian Quarantine and Inspection Service, AQIS.

Ambassady of Australia
Klarabergsviadukten 63, våning 8
Box 824
101 36 Stockholm
08-613 29 00

» Hitta utbildningar i Australien

Du kanske också är intresserad av:

Studera i Frankrike

Publicerad: 2014-12-18

Har du drömt att att studera i Frankrike? Kanske lära sig det franska språket, som av många anses vara ett av världens vackraste, eller läsa en universitetsutbildning på engelska och kunna njuta av den franska maten? I Frankrike hittar du ett brett utbud av olika studier och i Frankrike kan du både få sol och bad samt skidåkning. Här kan du läsa mer om hur det är att studera i Frankrike.

Tags: utlandsguide
Läs mer

Studier i Spanien

Publicerad: 2014-12-18

Drömmer du dig bort till Spanien för studier? Att studera utomlands är en bra erfarenhet och ett minne för livet. Du möter nya människor, nya kulturer och får nya språkkunskaper. Här har vi samlat matnyttig information och tips för dig som vill studera i Spanien. Oavsett om du endast vill iväg på en språkresa under några veckor eller om du vill läsa i flera år hoppas vi att denna information kan vara till din hjälp. Lycka till med dina studier.

Tags: utlandsguide
Läs mer

Studera i Tyskland

Publicerad: 2014-12-18

Funderar du på att studera i Tyskland? Att studera en utbildning eller åka på språkresa utomlands är en ovärderlig erfarenhet. Utbildningarna i Tyskland håller hög kvalitet och är populära bland internationella studenter. Här hittar du relevant information om utbildningssystemet i Tyskland, ansökan till studier i Tyskland, levnadskostnader i Tyskland och mycket mer.

Läs mer