Visa plugga-utomlands.se som: Mobil

Studera i Tyskland

Utlandsguide tysklandStudier i Tyskland 

Funderar du på att studera i Tyskland? Att studera en utbildning eller åka på språkresa utomlands är en ovärderlig erfarenhet. Utbildningarna i Tyskland håller hög kvalitet och är populära bland internationella studenter. Här hittar du relevant information om utbildningssystemet i Tyskland, ansökan till studier i Tyskland, levnadskostnader i Tyskland och mycket mer.

Tyskland är ett av världens ledande industri- och exportländer, främst inom maskiner, fordon, och elektronik. Det finns av denna anledning många universitet som har starkt fokus på utbildningar inom teknik och ingenjörsarbete. Men Tyskland erbjuder eftergymnasiala utbildningar inom de flesta områden!

» Hitta utbildningar i Tyskland

Ansökan och behörighet för studier i Tyskland

Om dina studier på gymnasiet gett dig den grundläggande behörighet som krävs för att du ska kunna bli antagen till studier på högre nivå i Sverige, har du i regel även behörighet för studier i Tyskland. Om du inte uppfyller kraven för grundläggande behörighet, kan du göra ett test för att på så vis bli berättigad till att studera i Tyskland. Detta test kallas ”Feststellungsprüfung”. Det finns kurser kallade ”Studienkollegs” som du kan gå för att förbereda dig inför testet. Kurserna ges i en rad olika ämnen och varar i två terminer. Du måste gå en kurs inom samma ämnesområde som du, efter Feststellungsprüfung, tänker studera i Tyskland.

Om du planerar att studera din utbildning på tyska måste du också bevisa att dina språkkunskaper är tillräckliga för att du ska klara eftergymnasiala studier i Tyskland. Detta gör du genom att göra ett tyskatest. Det finns flera språkcertifikat som berättigar till studier på tyska, exempel är "Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbewerber" (DSH) och "Test Deutsch als Fremdsprache" (TestDaF). DSH-testet ges endast på tyska universitet, medan TestDaF ges på flera ställen i Tyskland och utomlands.

Om du har för avsikt att studera en internationell utbildning i Tyskland, behöver du inte visa prov på tyskakunskaper. Däremot behöver du visa att du behärskar engelska till en nivå som gör att du kommer kunna genomföra utbildningen. De vanligaste engelskatesten för detta är IELTS eller TOEFL. Vad som är ett godkänt resultat kan variera beroende på vilken skola och utbildning du söker. Vissa universitet vill också att du bevisar dina kunskaper inom det område du vill studera genom att låta dig göra ett antagningsprov. Fråga skolan du är intresserad av att studera vid för att få mer information om vad som gäller.

Dessa krav måste uppfyllas för att du ska vara behörig för studier i Tyskland:

  • Giltigt slutbetyg från gymnasiet (annars måste du klara ”Feststellungsprüfung”)
  • Certifikat i tyska om du ska studera på tyska, eller engelska om du vill studera en internationell utbildning
  • Vissa utbildningar, till exempel konst, design, sport och musik, kräver antagningsprov

Om du har studerat på högre nivå i Sverige och vill vidareutbilda dig i Tyskland, måste du ta reda på om din svenska utbildning ger dig behörighet för vidareutbildning i Tyskland. I vissa fall berättigar inte en svensk kandidatexamen till studier på masternivå i Tyskland. Det du behöver göra är att skicka ditt examensbevis med betyg i samtliga kurser du studerat till den aktuella skolan i Tyskland. Detta för att de ska kunna avgöra om du har tillräckliga kunskaper för att börja studera en utbildning hos dem.

Du ansöker genom att kontakta internationella kontoret på den skola du vill studera vid. Efter att du sökt och blivit antagen till en utbildning i Tyskland måste du registrera dig vid utbildningen innan du kan börja studera. Detta innebär att du kan behöva skicka samma dokument ännu en gång, exempelvis gymnasiebetyg och språkcertifikat.

Läs en utbildning i Tyskland

Utbildningssystemet i Tyskland

Det tyska studieåret är indelat i två terminer om sex månader vardera. De exakta terminstiderna kan variera mellan olika universitet, men vanligtvis varar sommarterminen från april till september och vinterterminen från oktober till mars. Augusti och mars brukar vara föreläsningsfria. De flesta program har start både sommar och vinter, vilket innebär stor valfrihet för dig.

Många av programmen som erbjuds vid de tyska universiteten använder ett modulsystem. Ett ämne kan vara uppbyggt av flera moduler (”block”). En modul kan exempelvis bestå av ett visst antal tentor och seminarium eller praktik. Studenterna får betyg för arbetet de lägger ner under varje modul och betygen räknas sedan in i det slutgiltiga betyget.

Fördelen med detta system är att du testas oftare, varför sluttentan inte blir lika avgörande och därigenom mindre skrämmande. Du får en mer kontinuerlig inblick i hur din kunskapsnivå ser ut och hur du ligger till i ämnet. Det hjälper dig också att planera dina studier bättre, eftersom modulsystemet tar dig framåt i ämnet steg för steg.

Modulsystemet underlättar även för dig som inte vet vilket program du ska välja. Genom att i förväg undersöka hur modulerna ser ut för varje program, kan du se vad som kommer att krävas av dig och om det verkar vara något för dig.

Terminsavgifter i Tyskland

Det finns drygt 300 universitet av olika slag i Tyskland, både privata och statliga. Privata universitet har länge tagit ut terminsavgifter, men på de statliga universiteten är detta ett relativt nytt fenomen. Det finns inga riktlinjer för hur hög avgiften bör vara och av denna anledning skiljer det sig mellan olika skolor. Vissa statliga universitet tar fortfarande inte ut någon terminsavgift.

Avgiftens storlek beror ofta på vilket program den avser eller vilken organisation som står bakom skolan. Terminsavgifterna i Tyskland är dock inte särskilt dyra jämfört med i många andra länder, i regel brukar den ligga runt 500 EUR per termin.

Det finns ytterligare en avgift som i princip alla universitet tar ut för bland annat administrativa kostnader. Den ligger på 100 EUR per termin och betalas in i början av varje termin. Vissa universitet  inkluderar ett terminskort för offentliga kommunikationer i avgiften.

Studentboende i Tyskland

Studenter från EU-länder behöver inte visum eller uppehållstillstånd för att bo i Tyskland. Det finns flera olika boendelalternativ för internatioenella studenter i landet. Du kan exempelvis bo i ett eget rum i en studentkorridor, eller dela en korridorslägenhet med andra studenter. Detta boendealternativ kan din skola hjälpa dig med. Boende i studentkorridor kostar vanligtvis 200-250 EUR per månad. Fördelen med denna typ av boende är att du snabbt lär känna väldigt många människor. Nackdelen är att du inte kan välja själv vilka du vill bo med.

Många studenter söker sig till privat boende, ofta en lägenhet att dela med andra studenter. Detta alternativ är dyrare än att bo i studentkorridor så här får man räkna med att lägga lite mer pengar för en medelstor studentbostad.

I Hamburg och Berlin kostar boendet något mer, i mindre städer kostar det lite mindre. Du hittar annonser om privata rum och lägenheter på olika internetsajter. Du kan också hitta annonser på skolans anslagstavlor, men det är bra om du börjar leta betydligt tidigare än vid terminsstart. Om du ska studera i en populär studentstad, som till exempel Münschen, Hamburg eller Bonn, behöver du vara ute i särskilt god tid med att leta boende. Väntar du för länge kan du behöva stå ut med långa väntetider, långa avstånd till skolan och höga hyror.

Tänk på att man ofta måste betala deposition vid flytt till nytt boende. Så länge du lämnar boendet i godkänt skick får du tillbaka depositionen när du flyttar ut.

Hitta din utbildning i Tyskland!

Leva som student i Tyskland

Många tyska studenter söker extrajobb för att dryga ut plånboken en aning. Som EU-medborgare har du rätt att ta arbete i Tyskland. Observera dock att du som student får jobba högst 20 timmar i veckan under terminen. Detta eftersom man vill försäkra sig om att studenter sätter studierna först. Det finns speciella jobb för studenter att söka vid universiteten, detta inom till exempel administration eller forskning. Dessa jobb är populära så ansök i god tid!

För att finansiera dina levnadskostnader kan du söka stipendium, många organisationer i Tyskland erbjuder stipendier till internationella studenter. Här kan du läsa mer om stipendier och att söka stipendium.

Nu när du vet lite mer om hur studier och utbildning i Tyskland fungerar, är det dags att börja leta efter en utbildning som passar dig. Lycka till med dina framtida studier i Tyskland!

» Hitta utbildningar i Tyskland

Källa: swedenabroad.com, mastersportal.eu

Du kanske också är intresserad av:

Studera på Irland

Publicerad: 2013-10-07

Irland - den gröna ön, känd för sina idylliska landskap, internationella huvudstad, pubar och vänliga invånare. Irlands utbildningssystem tillhör faktiskt topp tio i världen och flertalet internationella storföretag har sina europakontor här. Är du intresserad av att åka hit och studera? Här kan du läsa mer.

Tags: utlandsguide
Läs mer

Studera i Italien

Publicerad: 2013-07-03

Har du planer på eller är nyfiken på hur det är att studera i Italien? I Italien kan du välja bland ett brett utbud av utbildning samtidigt som du kan kombinera dina studier med ett rikt kulturliv och underbar mat. Lägg även till att du i Italien har både sol och bad samt ett pulserande storstadsliv. Blir du intresserad av detta? Läs mer om hur det är att studera i Italien!

Tags: utlandsguide
Läs mer

Erasmus

Publicerad: 2014-05-27

Erasmus är en del i ett program för livslångt lärande som riktar sig mot högre utbildning. Genom Erasmus finns stora möjligheter för dig som studerar på högskola och universitet att göra utbyte eller praktik i Europa utan att du behöver betala någon terminsavgift.

Kommentarer: