Visa plugga-utomlands.se som: Mobil

Via Sydney till ManhattanNär Andrea Sundström var 23 år åkte hon till Australien ett år. Hon ville plugga marknadsföring och landet ”down under” kändes exotiskt och kul.
– Jag är lite rastlös av mig och behöver miljöombyte då och då. Och det kändes som en utmaning och äventyr på samma gång.

Via Sydney till ManhattanAtt plugga utomlands som en del av sin utbildning ger möjligheter inte bara för stunden utan också senare i livet. Förutom att man lär känna ett helt nytt land med nya människor från en annan kultur, så skaffar man sig kontakter över hela världen som man kan ha nytta av senare.

– Sen så blir man bra på engelska också. Plus att det ser bra ut i cv:n att man vågat prova på lite olika saker och levt lite, säger Andrea Sundström, idag 29 år, som studerade marknadsföring i Sydney mellan år 2004-2005.

Var börjar man om man vill plugga utomlands?

– När jag väl bestämt mig för att jag ville plugga utomlands så tog jag kontakt med en arrangör som hjälpte mig att hitta ett universitet som matchade mina krav och önskemål,
säger Andrea.

– Jag visste att jag ville läsa på ett stort universitet i en stor stad. På ett universitet som hade ett gott rykte även utanför skolans fyra väggar.

Vad har du haft för nytta av utlandsstudierna?

– Engelskan har varit väldigt värdefull, och kunskaperna från själva utbildningen såklart. Och
absolut, när man säger att man pluggat i Sydney så får man ju fler följdfrågor än om man säger att man pluggat i en liten svensk avkrok.

– Sen så blev jag mer avslappnad efter det året. Australiensarna är nämligen väldigt utåtriktade och avslappnade och det smittade av sig. Innan dess var jag nog lite väl eftertänksam. Nu är det en mer lagom skala.

Var det inte svårt att plugga på engelska?

– Lektioner på engelska var inte så svårt faktiskt. Man förstod sammanhangen, även om man inte förstod allt.

Hur var undervisningen?

– Tentorna var på en väldig detaljnivå. Det handlade inte bara om att förstå sammanhang och fatta vad resonemanget gick ut på, man skulle kunna små pyttedetaljer minns jag. Sedan skulle allt källhänvisas, även i klassrumsdiskussioner. Det var först när man kommit längre i sin utbildning som det blev lite friare.

Vad gjorde du efter skoltid?

– Det fanns en massa aktiviteter för alla nya på universitetet, som till exempel barbeques och liknande. Och visst blev det en del sena nätter ibland.

– Men Australien är lyxigt, man kunde boka om en del morgonlektioner till kvällstid och spendera dagen genom att plugga på stranden istället.

Vad har du för tips till den som vill plugga utomlands?

– När man väl är på plats måste man våga mer än hemma. Man måste vara öppen för allt som är nytt och hänga på allt möjligt i början, tills man hittat sin plats och hittat vänner som man gillar. Vara lite påflugen sådär, säger Andrea.

– Och ta hjälp av en arrangör om det känns jobbigt att ordna allt det praktiska.

Vad gör du idag?

Idag bor Andrea, som nu är copywriter, mitt på Manhattan i New York och hon har just fått sitt amerikanska arbetsvisum. Hon trivs i sin nya stad och berättar att steget att flytta dit aldrig var särskilt långt.

– Eftersom jag pluggat utomlands så visste jag var det innebar att komma till nytt land och helt ny miljö – och jag älskar det!

Kommentarer: