Studera i Kina

Kina är ett fascinerande land med allt vad det har att erbjuda - allt ifrån historiska kulturverk till mäktiga storstäder. Är du intresserad av att studera i Kina? Läs mer här för information om ansökan, boende och mycket mer!

Studera i Kina

Är du en av de som fascineras av Kina? Det är du inte ensam om! Landet med en befolkning på över en miljard har mycket att erbjuda; världskända maträtter (nudelsoppa och dumplings för att bara nämna några), en rik historia, ett tropiskt klimat och ett stort utbud av mäktiga storstäder som alla skiljer sig åt. Att studera utomlands innebär unika möjligheter till att träffa nya människor, uppleva spännande kulturer och skapa minnen för livet. Vi har samlat all relevant information du behöver innan du ger dig av på ditt livs äventyr till Kina!

Snabbfakta om Kina

Språk

Mandarin

 Huvudstad

Peking

Valuta

Renminbi
(CNY)

 Befolkning

1,384,518,096

Studera i Kina

Varför studera i Kina?

Kina – landet som är hem till världens största befolkning och det tredje största landet till ytan. Efter USA kniper Kina även andra plats som världens största ekonomi. Landet tilhör kontinenten Asien och gränsar till länderna Afghanistan, Bhutan, Burma, Indien, Kazakhstan, Nordkorea, Kyrgyztan, Laos, Mongolia, Nepal, Pakistan, Ryssland, Tajikistan och Vietnam. Här kan du äta berömda kinesiska maträtter som hotpot, dumplings och nudelsoppa samt besöka omtalade historiska turistattraktioner. Landets geografiska placering gör det även möjligt för dig att upptäcka flertalet spännande resmål. 

Toppuniversitet i Kina

Landet är hem till hela 2 409 universitet och vill du studera på en toppskola i Kina är det fullt möjligt. Kina är nämligen inte bara känt för sin kultur och ekonomi utan även för sin topputbildning – i QS World Rankings 2018 återfanns hela 39 institutioner tillhörande landet. Hit kommer studenter från världens alla hörn och kanter för att ta del av de kinesiska studierna, och till år 2020 beräknas landets internationella studenter att uppgå till runt 500 000. Nedan följer en lista på några av Kinas bäst rankade skolor:

  • Tsingshua University: skolan rankades på plats 25 i världen och plats 6 i Asien år 2018. Universitetet är beläget i Peking, etablerades år 1991 och ingår i elitförbundet C9 League; Kinas motsvarighet till det amerikanska Ivy League. Antalet studenter beräknas uppgå till över 46 000, varav 2 700 är internationella. Några populära program och ämnen att studera vid Tsingshua University är architecture, civil engineering och materials science vilka alla är rankade topp 10 i världen. Skolan erbjuder även en rad olika program med undervisning på engelska.
  • Peking University: tillhör också en av elitskolorna C9 League och rankades i QS World Rankings 2018 på plats 28 i världen och plats 9 i Asien. Skolan etablerades år 1898 och ligger även den i Peking. Universitetet är känt för sina program inom architecture, modern languages, linguistics, chemistry, dentistry, mineral and mining engineering, social polocy samt administration.
  • Fudan University: universitetet är rankat till plats 40 i världen, plats 7 i Asien och är en av elitskolorna i C9 League. Skolan består av 4 campus vilka alla är belägna i Shanghai och består av mer än 32 000 studenter. Fudan University är känt som ett av Kinas mest selektiva universitet, och är topprankat i 26 av 50 ämnen år 2017, bland annat modern languages, chemistry, materials sciences och politics.

Studera i Kina

Hur fungerar Kinas utbildningssystem?

Skolsystem

Ett läsår i Kina består av två terminer precis som i Sverige; en vår- och en hösttermin. Ett fåtal institutioner har dock tre terminer på ett år. För att få reda på exakta startdatum för respektive termin bör du kontakta skolan då det kan variera beroende på institut. Nedan följer generella rekommendationer på ansökan till respektive termin:

  • Ansökan till vårtermin: senast den 15 juli
  • Ansökan till hösttermin: senast den 30 april

Förberedelser

Innan du ansöker till ett kinesiskt universitet rekommenderar vi att du förbereder dig genom att:

  • Kolla upp om dina kvalifikationer matchar universitets krav. Ansökan baseras ofta på betyg från den skolan du studerade vid sist.
  • Undersöker åldersgränser. En del skolor har nämligen åldersgräns 30 för kandidatprogram och åldersgräns 40 för master- och doktorsprogram.
  • Bestämmer dig för åtminstone 3 skolor att ansöka till. På så sätt ökar dina chanser att bli antagen. Universiteten i Kina tillhör några av världens bästa och det kan därför vara svårt att bli antagen till ett program.

Ansökan

Vanligtvis rekommenderas studenter som vill studera utomlands att på egen hand kontakta skolorna för att få information om ansökan. Så är fallet nödvändigtvis inte i Kina. Flertalet skolor uppdaterar nämligen sällan sina hemsidor och kan därför innehålla felaktig information och rekryteringspersonalen på en del skolor kan ha begränsade engelskakunskaper. Stora tidsskillnader kan även komma att ge upphov till förseningar. Därför rekommenderas internationella studenter istället att ansöka online via:

  • CUCAS, China’s University and College Admission System – en digital platform som erbjuder ansökningsprocess till ett kinesiskt universitet. CUCAS fungerar i princip som en länk mellan dig och det universitet du vill studera vid. Vill du få mer information om det kinesiska utbildningssystemet eller övriga frågor kan du även kontakta CUCAS innan du ansöker.
  • CUAC, China University Application Centre – en ytterligare plattform som möjliggör ansökan till kinesiska universitet men fungerar även som en rådgivare online med syfte att hjälpa den som vill studera i Kina att fatta rätt beslut.

Studera i Kina

Språkkrav

Om du vill studera en utbildning med undervisning på engelska krävs att du har utfört ett språktest, vanligtvis ToEFL eller IELTS. Om kinesisk undervisning är det intressanta krävs istället ett HSK-test såsom HSK elementary (för science, engineering och medicine degrees) och HSK intermediate för resterande (exempelvis liberal arts, economics, management med flera).

Obligatoriska dokument

När du ansöker till ett kinesiskt universitet behöver du bifoga dessa handlingar i din ansökan:

  • Fotokopia av giltigt pass
  • Fotokopia av visum
  • Fotokopia av personligt ID-kort
  • Hälsointyg
  • Utdrag ut brottsregistret
  • Språkintyg (engelska/kinesiska)
  • Intyg på att du kan finansiera dina studier i Kina
  • Intyg från senast avslutad examen
  • Akademiskt avgångsbetyg från senast avslutad examen
  • Fler dokument kan även tillkomma, såsom letter of purpose där du motiverar varför just du bör bli antagen till skolan samt rekommendationsbrev från professorer eller tidigare arbetsgivare

När du blivit antagen

I samband med att du blir antagen till en skola tilldelas du ett så kallat acceptance letter. Vid detta skede har du kommit en bra bit på vägen men än är processen inte klar. Nu behöver du ta följande i beaktning:

  • Ansökan om kinesiskt studentvisum hos den kinesiska ambassaden. Gör detta så fort som möjligt, det kan nämligen ta tid.
  • Ordna med sjukförsäkring. En sådan behöver täcka olycksskador och övrig läkarvård. Du kan skaffa en sjukförsäkring i antingen Sverige eller i Kina efter din ankomst.
  • Vid ankomst behöver du inom 30 dagar erhålla ett uppehållstillstånd, antingen från ett lokalt säkerhetskontor eller en polisstation.

Studera i Kina

Vad kostar det att studera i Kina?

Tuition fee

Om du vill studera i Kina behöver du till skillnad från Sverige betala en så kallad tuition fee. Detta innebär alltså en avgift för utbildningen. Det ska dock tilläggas att denna kostnad är aningen lägre jämfört med många andra skolor i utlandet. Beloppet varierar beroende på vilken skola samt stad du studerar i, men en utbildning vid en publik skola i Peking kan kosta mellan 3 300- 10 000 USD per år. Somliga program med hög populäritet kan dock ha högre tuition fees och kan då uppgå till 24 000-50 000 USD per år. Om du inte kan/vill betala en tuition fee kan du ansöka om ett merkostnadslån hos CSN. Ett sådant lån täcker extra kostnader såsom tuition fees och liknande.

Sök CSN-medel

När du studerar i Kina kan du söka studiemedel precis som när du studerar i Sverige. Studiemedlet består av lån och bidrag. För att bli berättigad till studiestöd krävs att du eller skolan uppfyller de krav som CSN har satt upp för utlandsstudier för svenska medborgare:

  • Utbildningen skall vara berättigad till studiemedel
  • Du ska ha bott i Sverige i två år de senaste fem åren
  • Du ska studera en viss takt
  • Du får inte vara över 57 år
  • Obetalda lån eller återkrav är inte tillåtet
  • Du ska blio antagen utan några förbehåll
  • De kurser du läser ska tenteras/utbildningen ska leda till en examen

Stipendier för dig som vill studera i Kina

Det finns även möjligheter till att ansöka om finansiellt stöd i form av stipendium. Värt att poängtera är att den svenska ambassaden i Peking dessvärre inte tar emot några ansökningen, men du kan vända dig till den kinesiska ambassaden i Sverige. Det Svenska institutet delat även årligen ut stipendier för antingen kinesiska språkstudier eller studier i Kina.

Utöver det kan du även vända dig till den kinesiska regeringen som uträttar stipendier för internationella studenter med syfte att lyfta kinesiska studier. Till sist, rekommenderas att du kontaktar universiteten då en del erbjuder stipendier för särskilda utbildningsprogram.

Studera i Kina

Hur löser jag boende när jag studerar i Kina?

De vanligaste boendelösningarna för studenter är följande:

  • Student residence halls (korridor): oftast delar man med en annan student, men det finns även separata rum som då är lite dyrare. Vanligtvis ligger månadskostnaden på 150-400 USD/månad. Perfekt om du vill ha ett socialt och billigt liv!
  • Hyra en lägenhet: givetvis ett dyrare alternativ men fullt möjligt om plånboken tillåter. Den genomsnittliga månadskostnaden för en enrumslägenhet beräknas uppgå till 250-1000 USD beroende på i vilken stad du bor samt stadsdel.
  • Hostel: ofta väljer internationella studenter att bo på hostel som temporär lösning i början på sin vistelse. Detta är ett av de billigare alternativen. En natt kostar cirka 18 USD för ett privatrum.

Den vanligaste boendelösningen är att bo med en room mate i antingen student residence hall eller i lägenhet för att på så sätt spara pengar.

Extra kostnader

Böcker och kursmaterial brukar uppgå till mellan 30-50 USD per termin. Beroende på vilken utbildning du läser kan kurslitteraturen vara både billigare och dyrare.

Studera i Kina

Res under studietiden!

Att studera i Kina brukar inte enbart innebära en oförglömlig studietid utan även en del resor. Antingen inom landet eller till något av de närliggande i Asien. För den som vill se mer av vad landet har att erbjuda kommer här en lista på några av Kinas mest populära resmål:

Peking

I Kinas berömda huvudstad finner du en befolkning på över 21 miljoner människor och ett massivt utbud av kulturella attraktioner. Staden är väldigt populär för internationella studenter som gärna åker hit för att studera mandarin. För de personer som inte är bekant med språket finns även en del skyltar på engelska.

  • Tips: Besök gärna berömda attraktioner såsom Kinesiska muren, Den förbjudna staden och Temple of Heaven. Rekommenderad längd på vistelse är mellan 2-4 dagar, och staden erbjuder ett 72-timmarsvisum för 51 länder.

Shanghai

Detta är Kinas största och dyraste stad och en av världens ledande ekonomier. Dock är arbetsmarknaden god och det är här jobben finns. I Shanghai finner du spännande stadsdelar vilka påminner en del om västvärlden såsom Spanien, Storbritannien, Skandinavien, Tyskland och Italien. Staden påminner mycket om en blandning mellan New York och Paris när det gäller modernitet.

  • Tips: Här finner du spännande attraktioner som hamnen The Bund, Yu Garden, Zhujiajao Water Town och Shanghai World Financial Center. En vistelse på mellan 1-3 dagar brukar vara lagom och Shanghai erbjuder hela 144 visumfria timmar.

Xi'an 

Är du mer intresserad av Kinas historia är detta en stad för dig, då Xi’an utgör en av landets äldsta städer. Staden attraherar därför många turister och är den andra mest berömda staden efter Peking just för landets historia.

  • Tips: Besök gärna den kända Terrakotta armén, Ancient City Wall och Big Wild Gose Pagoda. I Xi’an har du tillåtelse att vistas i 72 timmar utan visum och en vistelse på mellan 1-3 dagar brukar vara det som rekommenderas.

Guilin

Staden är framröstat till inte bara en av Kinas men världens vackraste platser med sin fascinerande natur.

  • Tips: De mest rekommenderade attraktionerna i Guilin är The Li River, Longii Terraced Fields och The Two Rivers and the Four Lakes. Ett besök på 1-4 dagar brukar vara lagom och du får lov att vistas i staden i 72 timmar utan visum.

Hong Kong

En mäktig stad som erbjuder något för alla – blandade kulturer, mängder med shopping och en ytterst turistvänlig atmosfär. Här får du uppleva en kombination mellan västvärlden och Asien – en minst sagt lyckad kombo!

  • Tips: I Hong Kong rekommenderas populära attraktioner som mäktiga Victoria Peak,, Victoria Harbor, Nan Lian Garden, Big Buddha och framförallt alla shoppingtäta gator. Övriga rekommendationer är att strosa längs street markets och äta dim sum, tradtionell mat från Hong Kong i form av smårätter. Här bör du spendera åtminstone 2-4 dagar och som svensk medborgare får du dessutom stanna i 90 dagar utan visum då staden är ett eget viseringsland.

Hangzhou

En ytterligare kinesisk stad som framröstats till en av världens vackraste platser.

  • Tips: Här rekommenderas att du besöker attraktioner såsom West Lake, Lingyin Temple, National Tea Museum och Wuzhen Water Town. Ett besök på 1-2 dagar brukar vara att rekommendera och då behöver du inte heller ansöka om visum, då staden tillåter 144 visumfria timmar. 

Studera i Kina

Viktigt att tänka på!

Behöver jag visum?

Om vi inte sagt det nog – Ja, du behöver visum! När du blivit antagen och fått en plats bör du snarast möjligt kontakta den kinesiska ambassaden i Sverige för ansökan om visum för hela din vistelse. Enligt de kinesiska kraven för visum behöver du ansöka om ett så kallat studievisum om du ämnar att stanna i landet i 6 månader eller mer. Pågår dina studier i mindre än 6 månader räcker ett så kallat business-visum. Skulle du mot förmodan inte bli godkänd för tillträde i tid rekommenderas att du ansöker om turistvisum vilket du sedan kan konvertera till ett studentvisum på plats i Kina. För mer information om visum, kontakta Chinese Visa Application Service Center.

Övriga tips:

  • Väl på plats lär du märka att det är vanligt förekommande med begränsade engelskakunskaper. Därför rekommenderar vi att skriva upp adressen du ska till på kinesiska innan du ger dig iväg – det kommer hjälpa dig något enormt! 

  • Sociala medier såsom Instagram, Facebook och liknande fungerar inte i landet. Samma gäller även för Google.

  • Ha alltid med dig lite servetter/toalettpapper. För den som inte känner till är de kinesiska toaletterna ”hål i golven”. En del varuhus, restauranger och liknande erbjuder både kinesiska toaletter och vanliga (med sits) men långt ifrån alla. Flertalet saknar även toalettpapper och i värsta fall rinnande vatten så därför rekommenderas att alltid ha med lite papper eller våtservetter.

  • Och till sist – ha förståelse för landet och dess kultur! Att åka till Kina innebär stora förändringar när det gäller det mesta och kulturkrockar kommer att uppstå trots att du förbereder dig. Det kommer säkerligen finnas stunder då du ifrågasätter hur saker och ting fungerar men ha överseende med detta och tänk på att det är du som väljer att bo och studera i landet. Och vi lovar – du kommer att komma hem med helt nya perspektiv, nya vänner och minnen för livet.

Studera i Kina

Vardagsfraser på mandarin

  • Hej - Nǐhǎo 
  • Tack - Xièxie
  • Godmorgon - Nǐ zǎo
  • God eftermiddag - Wǔ’ān
  • Godnatt - Wǎnān
  • Ses senare - Húi tóu jiàn
  • Ursäkta mig - Qǐngwén
  • Förlåt - Duìbùqǐ
  • Trevligt att träffas - Xìng huì
  • Jag förstår inte - Wǒ bù dǒng

Vanliga frågor:

  • Vad är det här? - Zhè shì shénme?
  • Vart är toaletten? - Cèsuǒ zài nǎli?
  • Var kommer du ifrån? - Nǐ shì nǎguórén?
  • Pratar du engelska? - Nǐ huì shuō yīngyǔ ma?
  • Hur mycket kostar det? - Duōshao qián?

Till dig som vill studera i Kina önskar vi på Studentum all lycka!

Hitta utbildningar i Kina här!

Källor:

mastersportal.eu, chinahighlights.com, topuniversities.com, cucas.edu.cn, rypeapp.com, csn.se


Annonser