Visa plugga-utomlands.se som: Mobil

"Mitt år i Miami har gett mig oerhört många erfarenheter"

MiamiDrömmer du om att studera utomlands, uppleva nya kulturer, träffa människor och få nya språkkunskaper? Jens Skoglund, 26 år, tog chansen som utbytesstudent under sin studietid på ekonomprogrammet vid ett universitet i Sverige.

När man ska studera utom-lands kan man gå tillväga på lite olika sätt. Man kan åka som utbytesstudent och välja att läsa en eller flera terminer någon annanstans. Man kan även läsa ett helt program utomlands genom en utlandsförmedlare som hjälper till med allt från ansökan till att ordna med boende. Eller så kan man åka helt på egen hand och själv ta kontakt med skolan, skicka in ansökan, ordna med boende och allt annat som måste ordnas med innan man kan åka.

”Jag ville prova på collegelivet”

Om man ska åka som ut-bytesstudent måste man först och främst uppfylla en del kriterier. Därefter görs en urvalsprocess där man tar hänsyn till tidigare studieresultat, engagemang, språkkunskaper, relevans för utbildning samt en skriftlig motivering. Ansökningarna bedöms sedan av en ansvarig i utbytesprogrammet till-sammans med en person på Internationella kansliet.

Jens hade redan innan han börjat studera bestämt att han ville söka som ut-bytesstudent. Valet föll till slut på University of Miami där han under ett år läste kurser i management och marknadsföring.

– Jag ville prova på hur det kändes att bo i ett annat land under ett helt år. Jag hade ställt in mig på USA då jag ville prova på collegelivet. Att det blev just Miami var mest en slump. Jag hade sökt flera olika alternativ och jag blev antagen till varje och fick välja, säger Jens.

Låg vid poolen mellan lektionerna

I Miami mötte Jens en helt ny studiekultur. Istället för att ha institutioner utspridda över en hel stad var allting samlat på ett och samma ställe på ett gigantiskt campus. Klasserna var mindre och närvaro var väldigt viktigt. Själva studentlivet var också det oerhört annorlunda från det Jens var van vid hemma i Sverige.

– Vi gick och tittade på universitetslagen i allt från amerikansk fotboll till basket och det kunde vara uppemot 80 000 människor på läktaren! Sen var ju såklart vädret väldigt härligt, att mellan lektionerna kunna lägga sig vid poolen och sola var ju inte direkt helt fel, säger Jens.

En erfarenhet för livet

Medan de flesta av studenter-na bodde på campusområdet så bodde Jens tillsammans med några andra i ett hus strax utanför. Under sitt år träffade han studenter från hela världen och tillsammans med sina nya vänner gjorde de flera resor både inom USA och i närliggande länder. Det enda negativa med hela året var enligt Jens att man till slut var tvungen att åka hem.

– Mitt år i Miami har gett mig oerhört många er-farenheter som jag kommer att ha nytta av i hela mitt liv. Bara det att bo i ett annat land dit man måste ordna med visum, boende, el- och vattenabonnemang och så vidare. Självklart även de språkkunskaper jag fått genom att plugga heltid på engelska. Jag tror att det är en erfarenhet som absolut kommer att hjälpa mig i min framtida karriär, avslutar Jens.

JENS TIPS FÖR DIG SOM VILL STUDERA UTOMLANDS:

1. Se till att du har sparat pengar så att du kan ha lite skoj och resa runt lite när du ändå är borta.

2. Ha mejlkontakt med studievägledaren på plats så att du kan få reda på när du senast ska välja kurser och så vidare så att du får läsa det som du vill.

3. Ta kontakt med studenter som tidigare varit på utbyte dit du ska för att få information samt så att du ska slippa göra misstag som de kanske har gjort.

Kommentarer: