Så blir du fotograf

Drömmer du om att föreviga ögonblick och utveckla din kreativitet? Som fotograf får du ett yrke som kan öppna upp för många spännande möjligheter.

Att vara fotograf handlar inte bara om att trycka på en knapp för att fånga en bild. Det är en konstform som kräver både kunskap, passion och kreativitet. Som fotograf använder du dina händer, din kreativitet och din kamera för att fånga ögonblick som är värda att minnas. 

Hitta din utbildning till fotograf här 

Vad gör en fotograf? 

Som fotograf arbetar du med att fånga minnesvärda ögonblick och skapa visuella berättelser genom bilder av olika slag. Det kan innefatta allt från porträttfotografi och landskapsfotografi till evenemangs- och produktfotografi. Som fotograf använder man kameran som sitt främsta verktyg för att fånga ögonblick med precision och kreativitet. En fotograf använder sin tekniska och kreativa kunskap för att skapa bilder som inte bara är tekniskt korrekta utan också konstnärligt tilltalande.  

Som fotograf kan du arbeta i många olika sammanhang. Det kan till exempel vara som anställd i en fotostudio, på en tidningsredaktion eller som frilansande fotograf. Många fotografer väljer också att specialisera sig inom specifika områden så som till exempel bröllopsfotografi, modefotografi eller reklamfotografi.  

Vilka arbetsuppgifter har en fotograf? 

  • Planera och genomföra fotograferingar 
  • Redigera och bearbeta bilder 
  • Interagera med klienter för att förstå deras behov och önskemål 
  • Skapa portföljer för marknadsföring 

Så utbildar du dig till fotograf

För dig som vill bli fotograf finns det flera vägar att gå, inom olika utbildningstyper. Att ha en utbildning inom fotografi kan öppna många dörrar till en givande karriär inom en spännande bransch.  

Utbildning till fotograf på universitet och högskola 

Många universitet och högskolor erbjuder specialiserade program inom fotografi både på grundnivå och avancerad nivå. Dessa program kan ge dig en bredare förståelse för konst, teknik och teori inom fotografi samtidigt som du förbereder dig för att arbeta med fotografi på ett medvetet och strategiskt sätt.  

Fler utbildningar för yrken inom fotografi 

För dig som föredrar alternativ till universitet och högskola finns det även många utbildningar inom fotografi på yrkeshögskolor, yrkesutbildningar, folkhögskolor och komvux. Det är vanligt att dessa program är mer praktiskt inriktade och fokuserar mer på att utveckla specifika färdigheter inom fotografi.  


Egenskaper du behöver som fotograf

🖐🏼 Serviceinriktad  

Som fotograf är det viktigt att du är lyhörd för beställarens behov och att du har förmåga att skapa goda relationer.  

💬 Social förmåga 

För en fotograf är det vanligt att fotografera människor olika sammanhang. Du behöver därför enkelt kunna få kontakt med människor och få dem att slappna av framför kameran.  

🎨 Kreativ förmåga 

Som fotograf ska du kunna berätta något med dina bilder och det kan därför vara bra att ha en kreativ förmåga.  

Vad tjänar en fotograf? 

Ta reda på genomsnittslönen för en fotograf, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för fotograf


Källor: arbetsförmedlingen.se, scb.se

Vanliga frågor

  • För att bli en bra fotograf är det vara bra om du är kreativ och har ett öga för vad som gör sig bra på bild. Det är också bra om du har teknisk kunskap och vet hur man hanterar en kamera på bästa sätt. 

  • Det finns flera olika vägar du kan ta för att bli fotograf. Vissa utbildningar är längre, upp till två år långa, medan en kurs i fotografi kan vara mycket kortare. 

  • Vem som helst kan i praktiken bli fotograf. Om du vill arbeta som fotograf kan det vara bra – och ibland krävas – att du har en formell utbildning. Då får du också lära dig viktiga tekniker och bygga på din erfarenhet.

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

Annonser