YH-utbildning

CAD-konstruktör inom mekanik

TUC Yrkeshögskola, i Linköping
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
september 2024 (+2 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Klassrum
Längd
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
september 2024 (+2 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

CAD-konstruktör inom mekanik

Ett kreativt och utvecklande yrke för dig som är teknikintresserad och som vill arbeta i en framtidsbransch med oändliga möjligheter. I den här yrkesrollen arbetar du med produktutveckling och att ta fram 3D-modeller och tekniska ritningar. Flertalet branscher efterlyser arbetskraft med den senaste kompetensen inom CAD-konstruktion, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden direkt efter avslutade studier.

Utbildningen som är på heltid är platsbunden ca 1 dag per vecka. En del kurser kommer att vara helt på distans. Det ingår även vissa timmar digital liveföreläsning/vecka, resterande tid är självstudier.

Vad arbetar du med?

CAD står för Computer Aided Design. Yrkesrollen innebär att du genom digitala system arbetar med att ta fram design, tekniska ritningar och modeller. Utbildningen ger dig specialiserade kunskaper inom modern produktutveckling och mekanisk konstruktion, med hänsyn till hållbarhet och miljö.

Under utbildningen får du kunskaper i digitala designsystem, och om hur du planerar och identifierar resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom CAD-konstruktion. Du får även färdigheter i att identifiera hållbara tekniska lösningar och kan föreslå förbättringar med utgångspunkt i hållbar utveckling.

I din yrkesroll arbetar du med ritningar, modellering, 3D-scanning och 3D-print. Som CAD-konstruktör inom mekanik har du god insikt i produktionsekonomi, hållfasthetsberäkningar, kvalitetskriterier och ekonomisk lönsamhet. I ditt arbete ingår även att analysera och dimensionera maskinkonstruktioner samt välja material, tillverknings- och produktionsmetoder för konstruktionselement med ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.

Du jobbar ofta i projektform, som CAD-konstruktör är du i många fall involverad i hela arbetsflöden och processer. Därför har du god överblick när det gäller angränsande yrkes- och kompetensområden såsom hållbar produktutveckling och dess regelverk, med hänsyn till klimat och miljö.

Efter examen har du stora chanser till jobb då det råder stor brist på personal med rätt kompetens. Kompetensen efterfrågas inom bland annat fordons-, flyg-, marin- och elkraftindustrin och även inom t ex medicinsk teknik. Många CAD-konstruktörer arbetar också som konsulter på teknikföretag. Du kan också jobba som exempelvis produktdesigner eller produktutvecklare.

Dator

Till dina studier rekommenderar vi att du har en PC med hög prestanda, detta för att klara av att arbeta i CAD-programmen. Vi ser gärna att PC:n har följande specifikationer:

RAM min 16GB, rekommenderat 32GB
Processor (CPU) Intel Core i7 Gen 10 (alternativt motsvarande AMD) eller bättre
Grafik (GPU) dedicerad NVIDIA Quadro chip med minst 4GB motsvarande NVIDIA Quadro T500

CSWA-certifikat

Vi erbjuder våra studerande möjligheten att bli CSWA-certifierade. CSWA står för Certified SolidWorks Associate och visar din kompetens inom mekanisk design, SolidWorks och olika CAD-metoder.

För mer information om CAD-konstruktör inom mekanik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 startdatum

september 2024

  • Klassrum
  • Linköping
  • Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.

september 2025

  • Klassrum
  • Linköping

Utbildningens innehåll

  • CAD, 70 YH-p
  • Examensarbete, 15 YH-p
  • Kommunikation, 10 YH-p
  • Konstruktionsteknik & beräkningar, 45 YH-p
  • LIA 1, 50 YH-p
  • LIA 2, 65 YH-p
  • Maskinelement, 40 YH-p
  • Miljö, kvalitet & hållbar produktionsutveckling, 20 YH-p
  • PDM/PLM, 15 YH-p
  • Produktionsekonomi & cirkulär ekonomi, 20 YH-p
  • Produktionsteknik, 30 YH-p
  • Projektledning, 20 YH-p

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.

Ansökan och behörighet

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
  • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
    • CAD 1
    • Engelska 5
    • Matematik 2
    • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Behörighetsgivande förutbildning

Syftet med behörighetsgivande förutbildning är att bredda vägen in till yrkeshögskolan och att ge den studerande kunskaper som motsvarar de krav på behörighet som krävs för utbildningen. Om det blir aktuellt att genomföra en förutbildning kommer vi att se över de ansökningar som inkommit där man saknar en eller flera av de särskilda förkunskaperna. Vi skapar då en ansökan till förutbildningen åt dig som sökande. Det är ett begränsat antal platser och vi använder urval för att rangordna vilka som ska erbjudas en plats till förutbildningen.

Samarbeten med arbetslivet

Tillsammans med arbetslivet har vi utvecklat denna utbildning. Vi samarbetar bland annat med SAAB, Semcon, Knightec, Toyota, Väderstad och Siemens. Utbildningen ger dig de kunskaper som företagen efterfrågar när de ska anställa CAD-konstruktör inom mekanik. Detta ger dig ett nätverk med företag i behov av CAD-konstruktörer och du blir mycket attraktiv på arbetsmarknaden.

“Det här är ett intressant yrke för den som är kreativ och konstruktiv. Det är väldigt roligt när man får vara med i verkligheten och prova konstruktionerna man arbetat med. Ofta exporteras produkterna till andra länder vilket kan innebära att man får resa och se produkterna på plats i andra delar av världen.”
Jonas Fogelin, mekanikkonstruktör/konsult Ragnartech AB

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: CAD-konstruktör inom mekanik

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights