Annie yrkesväxlade till miljösamordnare – under pandemin

Hur funkar det att yrkesväxla från restaurangbranschen till byggbranschen? Annie Olsson Lidén berättar hur det var att byta yrke och hur det är att jobba som miljösamordnare inom byggbranschen.

Hur funkar det att yrkesväxla från restaurangbranschen till byggbranschen? Annie Olsson Lidén berättar hur det var att byta yrke och hur det är att jobba som miljösamordnare inom byggbranschen.

Annie Olsson Lidén lämnade restaurang- och servicebranschen för att utbilda sig till miljösamordnare för hållbara byggnader via KYH, två år och en yrkesutbildning senare arbetar hon som miljösamordnare. Annie är 37 år, född och uppvuxen i Göteborg och har bott utomlands stora delar av sitt vuxna liv.

Yrkeshögskolan gav Annie rätt förutsättningar

Efter andra yh-studier inom event som på grund av pandemin gav få chanser till jobb började Annie tänka om kring sitt framtida yrkesval. Yrkeshögskolan gav rätt förutsättningar, stark anknytning till branschen och en god balans mellan praktik och teori, vilket resulterade i anställning redan innan examen.

– Jag kom på att jag gillade konceptet med yrkeshögskolan väldigt mycket. Det är en fördelaktig utbildning när man är lite äldre för man behöver inte lägga så många år och det går fort. Det är också alltid anknytning till branschen vilket är en jättestor fördel och gör att utbildningen alltid är relevant. I studierna ingår även praktik vilket ger lite yrkeserfarenhet. Det är annars det absolut svåraste: att komma ut helt färsk i en ny bransch. Praktiken har jag verkligen uppskattat!

Byggbranschens likhet med resturangbranschen lockade Annie

Annie berättar att en vän till henne som har en bakgrund inom restaurangbranschen  och idag arbetar inom byggbranschen inspirerde henne att byta bransch.

– Jag fick veta att arbetet inom byggbranschen har många liknelser med servicebranschen, det innebär ofta snabba ryck och många bollar i luften vilket passar mig. Det påminner om restaurangbranschen både i mentaliteten och sättet att jobba många gånger och de som arbetar är trevliga och roliga människor. Det kändes tryggt att gå in i den sektorn eftersom min vän trivs i miljön.

Hitta en utbildning till miljösamordnare här!

En möjlighet att påverka miljöarbetet

När Annie flyttade hem till Sverige och pandemin stoppade hennes planer att jobba inom eventbranschen började hon tänka mer pragmatiskt. Den mer kända yrkesrollen arbetsledare inom bygg var inte en roll som intresserade henne utan hon ville ha en tjänst där hon kunde påverka utvecklingen på ett annat sätt, vilket fick henne att välja just utbildningen miljösamordnare hållbara byggnader.

– Bor man i Göteborg så vet man att det byggs en del och kommer förmodligen alltid att byggas, och det finns långt gångna planer på hur staden ska utvecklas. Min vän nämnde att efterfrågan av fler miljösamordnare i branschen ökar och det blir viktigare med miljöfrågor på grund av nya lagkrav från Sverige och EU. Byggbranschen har en enorm påverkan på klimatet och 22 % av koldioxidutsläppen i Sverige kommer från sektorn, berättar hon.


Annies berättar också att hennes intresse för miljö har följt med sedan högstadiet:

– Jag har faktiskt lite historia med miljöfrågor. När jag gick på högstadiet engagerade jag mig i Agenda 2000 och det har alltid funnits med mig någonstans så det kändes som en helt naturlig väg att gå. Lite för att vara pragmatisk och lite för att hitta tillbaka till något som jag tyckte var intressant när jag var yngre.

Nya miljökrav gör att byggbranschen måste tänka om

Annies mål är att i sin yrkesroll implementera miljötänket i hela byggprocessen. Det kommer många nya miljökrav som kräver att branschen behöver tänka om.

– Just nu är det ofta att projekten arbetar på efter tidigare erfarenheter och de ständigt hårdare miljökraven kommer idag på toppen som en tung sten, som ett "just det!". Det blir eftersatt och stressat vilket gör att många tycker det är tråkigt att jobba med miljöfrågor. Mitt mål är att försöka få med det under hela processen så att det blir en naturlig del.

Vad gör egentigen en miljösamordnare?

Miljösamordnare är en väldigt bred yrkesroll och många i Annies klass gör olika saker på sin praktik. 

– Några i min klass har praktik som innefattar materialinventering, rivning och ombyggnationer. Några har jobbat som konsulter med miljöcertifieringar, andra med energiberäkningar eller på arkitektfirma. Det har och göra med vad man vill hamna i slutet, berättar Annie.

Själv har hon gjort praktik som KMA-samordnare, vilket står för kvalitet, miljö och arbetsmiljö men spetskompetens på miljö.

– Vi i KMA-gruppen arbetar systematiskt, administrativt och operativt. Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla KMA-systemet på företaget. Jag sitter också som samordnare i ett flertal certifieringsprojekt. Byggbranschen är linjär i produktion men som KMA kommer man från sidan vilket innebär att man måste vara ganska anpassningsbar.

Vägen till anställning

Annie berättar att du inte behöver ha tekniska erfarenheter med dig innan studierna utan att utbildningen har hjälpt henne komma dit hon vill. Hon har gjort en helomvändning jämfört med sina tidigare erfarenheter. Miljösamordnarutbildningen är en light-version av utbildning till byggnadsingenjör då du får grundläggande kunskaper i byggnadsfysik och teknik vilket gör att du får en förståelse för det tekniska.

– Jag ska inte kunna allt och bidra till det mer tekniska bitarna men jag har fått en förståelse för själva sammanhanget från utbildningen. Sitter man på ett möte inför ett projekt finns det många olika discipliner med olika kunskaper som kan sina saker till punkt och pricka – ingen kan ju varandras områden så som man kan sitt eget – det är samspelet som gör att man kan genomföra projektet tillsammans, berättar hon.

– Det är inte meningen att jag ska kunna bygga ett hus för det är inte min roll. Mitt jobb är att se till att någon annan har gjort rätt i förhållande till förutsättningarna, sammanställa information och samordna utifrån ett KMA-perspektiv. Det har varit en stor fördel med utbildningens innehåll där jag har fått grundförståelse för många olika delar i projekten. Det är för mig naivt att tro att man behöver en teknisk bakgrund med sig, men även naivt att tro att man inte behöver intressera sig alls eftersom arbetet är ett samarbete.

Att arbeta som miljösamordnare

Hur ser egentligen en vanlig vecka ut på jobbet för en miljösamordnare? Annie berättar: 

– Det är väldigt olika vad jag gör och varierar en hel del. Rollen är en central roll i grunden och jag jobbar från kontoret men åker ut till projekt och går miljöronder eller finns behjälplig. Jag kanske sitter på möten med fastighetskontoret eller är ute i produktion om någon känner att de behöver stöttning från mitt område. Ju mer min roll utvecklas desto mer operativ kan jag vara.

Hur mycket arbete är det ute i produktion och på kontor?

– Jag vill ha en kombination av både kontor och produktion i mitt arbete vilket är varför den här rollen passar mig bra. I en sån här roll som inte är i produktionsledet behöver man ha en del känsla för när man tar vissa beslut beroende på hur projektet mår just nu och hur det ligger det till. Jag kan inte komma in vid fel tillfälle och sätta igång ett projekt utan jag måste anpassa mig efter projektets faser.

Varför ska man välja att studera till miljösamordnare?

– Det är ett framtidsyrke och det kommer behövas fler vilket märks genom att det finns många tjänster ute. Det finns många namn för samma typ av yrke vilket är ganska vanligt inom byggbranschen. Vi behöver en förändring när det gäller miljön i hela världen. Vi har lång väg att gå och bygg har stor påverkan så det är spännande att få vara med på den resan.

– Jag kan välja att balansera yrket. Jag jobbar rörligt i och med att det kommer bollar från sidan och det kommer nya saker som blir viktigare. Om du är intresserad av att läsa till miljösamordnare passar det nog dig som gillar att jobba med många bollar i luften.

Hur vågar man ta steget och byta karriärbana?

– Det är bara två år – det går så himla fort! Det finns alla chanser i världen att testa. Jag har haft fördelen att inte ha familj som jag behöver anpassa mig efter men jag är så inspirerad av de som gör karriärbyte när de har barn och familj. Det är lätt att fastna i det som man gjorde förr! Hade man ett bra jobb så var man kvar där i 30 år, men idag så byter man. Restaurangbranschen är också föränderlig vilket kanske är orsaken till att jag vågade testa på det här. Man behöver våga testa och faktiskt gå in i det. Ta din tid att leta vilken roll som passar för dig och kolla på annonser och förbered dig för det yrke du ska ut i.

Hitta din utbildning till miljösamordnare här!


Byggföretagen



Annonser