Årets byggkvinna 2021 – kvinnliga förebilder inom byggbranschen

Byggföretagen lanserar tillsammans med Sandra “Byggsandra” Mobaraki priset Årets byggkvinna. Med priset, som delas ut den 23 april, vill Byggföretagen uppmärksamma kvinnliga förebilder som bidrar till en mer inkluderande och jämställd byggbransch.

Årets byggkvinna 2021

Byggföretagen lanserar tillsammans med Sandra “Byggsandra” Mobaraki priset Årets byggkvinna. Med priset, som delas ut den 23 april, vill Byggföretagen uppmärksamma kvinnliga förebilder som bidrar till en mer inkluderande och jämställd byggbransch.

Bara 11 procent (2019) av de anställda i byggbranschen är kvinnor. Det finns ett regeringsmål att minst 25 procent av de som nyanställs inom byggbranchen ska vara kvinnor år 2030, men för att det målet ska kunna uppnås behövs det fler åtgärder och initiativ. Årets byggkvinna är ett exempel på de initiativ som Byggföretagen jobbar med.

Med priset vill man inspirera fler kvinnor att välja byggbranschen genom att uppmärksamma kvinnliga förebilder. Årets byggkvinna är ett samarbete mellan Byggföretagen och Sandra ’Byggsandra’ Mobaraki och kan delas ut till yrkesarbetare, tjänstemän och chefer från hela byggindustrin. 

– Personen ska sticka ut genom att vara en expert och förebild inom sitt område, säger Sandra Mobaraki, medgrundare till Årets Byggkvinna.

Jury för Årets Byggkvinna

Juryn består av olika aktörer inom byggbranschen och en av de sju juryplasterna är “Folkets röst”. Mella den 13-19 april kunde folket (vem som helst) rösta på tre finalister. Nu är röstningen stängd och vinnaren kommer att presenteras på ett digitalt event den 23 april.

Se inspelningen av prisutdelningen här!

Jurymedlemmar:

  • Catharina Elmsäter-svärd, vd Byggföretagen 
  • Sandra Mobaraki, Bygg-Sandra
  • Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
  • Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna
  • Valle Karlsson, förbundsordförande SEKO
  • Jonas Steen, ordförande SME-utskottet Byggföretagen.
  • Folkets röst

Hur gick nomineringen till?

Nomineringen till Årets byggkvinna var öppen fram till den 22 mars och 226 bidrag skickades in. Kriterier för nomineringen var att den ska uppmärksamma en kvinna som är en förebild och inspiratör inom bygg- och anläggningsbranschen. Ett exempel är en person som har presterat extra bra inom sin yrkeskategori, som har gjort skillnad genom att ha förbättrat och vidareutvecklat en del av byggbranschen.

Vinnaren presenteras på ett digitalt event den 23 april.


Är du intresserad av att jobba inom byggbranschen?

Läs mer om olika yrken här!



Annonser